Rađa se novi telekomunikacioni div

Dodajte komentar

Američke kompanije “T-Mobile” i “Sprint” objavile su da su postigle sporazum o udruživanju u novu kompaniju, koja će promijeniti pejsaž bežičnih telekomunikacija u SAD, smanjujući broj glavnih pružalaca usluga mobilne telefonije i bežične komunikacije na tri.

Taj dogovor će pomoći dvema kompanijama da smanjuju troškove i mogu ih učiniti jačim konkurentom većeg “AT & T” i “Verizon”-a.

Ali, za potrošače to može značiti poskupljenja, jer udružena kompanija neće morati da nudi privlačne usluge što su do sada morale dvije koje se udružuju, prenosi N1.

Predložena ponuda za sve akcije “Sprinta” iznosi 59 milijardi dolara, a kombinovana kompanija vrijedi 146 milijardi dolara, uključujući dugove. Bez duga, kombinovano preduzeće vrijedi 26,5 milijardi dolara.

Do sporazuma je, ipak došlo, i to pošto je pre više od tri godine “Sprint” odustao od ponude za “T-Mobile”, jer je vlada SAD bila zabrinuta za opstanak konkurencije. Dvije kompanije koje se, ipak, udružuju su bile spremna za to oktobra prošle godine, ali tada je dogovor bio otkazan.

“Sprint” i njegov vlasnik, japanski konglomerat “SoftBank“, već dugo traže udruživanje, jer je toj kompaniji teško da posluje samostalno. “Sprint” ima dosta duga i niz godišnjih gubitaka, a nije uložila dovoljno u svoju mrežu i nema dovoljno prava za kvalitetne usluge u seoskim područjima.

S druge strane, “T-Mobile” je godinama povećavao broj korisnika. Pošto je vlada SAD sprečila “AT & T” da kupi tu kompaniju 2011. godine, “T-Mobile ” je uveo mnoge promjene prilagođene svojim korisnicima, kao što su odbacivanje dvogodišnjih ugovora i vraćanje paketa s neograničenom količinom podataka. Potrošači manje plaćaju uslugu mobilnih telefona zahvaljujući uticaju kompanije “T-Mobile” na čitav sektor i time nastao ishod “ratova cijenama”. Međutim, razvoj “T-Mobile”-a se usporio, što može objasniti zašto su se ta kompanija i njen vlasnik, njemački “Deutsche Telekom”, “brzo zagrijali za ideju o spajanju” sa “Sprintom”.

Nova, super-velika kompanija imala bi skoro isto toliko bežičnih pretplatnika kao “Verizon” i “AT & T”, a uporedo “T-Mobile” i “Sprint” mogu uštedeti novac spajanjem svojih mreža i prodavnica.

Sindikat radnika telekomunikacija kaže da će to spajanje koštati najmanje 20.000 američkih radnih mjesta i smanjiti konkurenciju u bežičnoj mreži, donoseći više cijene.

Međutim, uštede troškova mogle bi pomoći kombinovanoj kompaniji da izgradi infrastrukturu i kupi prava za bržu 5G uslugu, koja se očekuje da će biti pokrenuta u narednih nekoliko godina.

Sporazum o udruživanu tek treba da razmotre Odeljenje za pravosuđe i Federalna komisija za komunikacije.

Ipak, i posle svega, nova, kombinovana kompanija još ne bi mogla da se u potpunosti takmiči, jer su “Verizon”, AT & T” i “Comcast” džinovi i komunikacija i giganti proizvodnje sadržaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *