Naslovne strane dnevnih novina za 30. april – Najvažnjie vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Sumnjivi milioni na računima, a zaposlenih nigdje

Više desetina firmi preko čijih računa se obavlja milionski promet u Crnoj Gori izmiče kontroli državnih organa. Pod djelatnošću “informacione tehnologije teku ogromne sume novca, krši se zakon o igrama na sreću i otvara prostor za pranje novca, potvrđeno je istraživanjem “Vijesti i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Prvi maj sada je samo sjećanje na propale industrijske gigante

Međunarodni praznik rada, 1. maj, sve manje se u moj Gori proslavlja protestnim šetnjama i tradicionalnim prvomajskim urancima.Za mnoge,koji imaju posao, to je samo još jedan slobodan dan, ako ga dobiju, i prilika da sa porodicom pođu na izlet na more ili planine. A, za nemali broj onih koji nemaju posao to je dan kao i svaki drugi pun nade da će posao naći u drugoj državi koja nije zaglavljena u tranziciji i gdje radnik nije toliko obespravljen i ponižen.

Dnevne novine

ZA FINANSIRANJE PRIVREDE U 2018. DO 200 MILIONA EURA

Prema rezultatima ostvarenim u prvom kvartalu, Investiciono-razvojni fond (IRF) će tokom ove godine finansirati crnogorsku privredu sa oko 200 miliona eura, što je 60 miliona više od prvobitnog plana, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama predsjednik Odbora direktora iRF-a Zoran Vukčević.

MILION I PO EURA ZA NOVI IZGLED MOGRENA

Hotel Mogren na atraktivnoj lokaciji blizu zidina budvanskog Starog grada biće ponovo otvoren u maju, nakon što je završeno renoviranje kultne Gradske kafane, najavili su iz Hotelske grupacije Budvanska rivijera. Početak maja biće i u znaku otvaranja najvećeg hotelskog kompleksa kompanije, Slovenske plaže.

SNIŽENE NAKNADE ZA PRIKLJUČENJE NA MREŽU

Kako bi se korisnicima olakšao pristup elektrodistributivnoj mreži, a naknade za taj posao su iz dosadašnjeg iskustva, kao i prema mišljenju Unije poslodavaca i investitora bile visoke, Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS je odlučio da snizi iznose ovih dažbina.

Dan

Zbog partnerstva sa A2A, u minusu 109 miliona

Vlada i Elektroprivreda (EPCG) će loše partnerstvo sa italijanskom A2A skupo platiti, tačnije 318 miliona, čime će u ovom poslu biti u ukupnom minusu od 127 miliona eura, jer su prilikom dolaska Italijana za svoj dio akcija dobili 192 miliona eura. Najveći dio troškova ovog partnerstva snosiće EPCG, koja će zbog partnerstva sa A2A biti u minusu 109 miliona eura, dok je Vlada u gubitku od posla sa A2A 18 miliona.

Smanjiti javni dug

Aktivnosti Vlade na poboljšanju fiskalne i makroekonomske situacije daju izuzetne rezultate, a mjere preduzete u prethodnom periodu znatno su poboljšale poziciju Crne Gore na međunarodnom tržištu, ocijenjeno je u Ministarstvu finansija. – Međutim, potrebno je u skladu sa mjerama fiskalne konsolidacije održati trend povećanja budžetskih prihoda, smanjenja rashoda i uz ostvarenje suficita omogućiti da potrebe za zaduženjem budu manje, kako bi nivo javnog duga dostigao prihvatljiv nivo od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) – kazali su za agenciju Mina biznis iz resora Darka Radunovića.

Vlada odgovorna za propast Željezare

Vlada bi morala da se umiješa u rješavanje problema u Željezari, jer je ona dovela sadašnje vlasnike i zajedno sa njima obećavala da će to preduzeće podići na noge, povećati broj zaposlenih i proizvodnju, poručili su iz opozicije. Vlasnik Željezare, Tosjali holding, godinama niže višemilionske gubitke u Željezari, a prošle sedmice viškom su proglasili 17 radnika i ponudili im sporazumni raskid ugovora. Trenutna situacija se i te kako razlikuje od obećanja koja su data kada su Turci kupili imovinu nikšićke fabrike za 15,1 milion eura.

Pobjeda

Poslovni rezultat dva i po puta bolji u odnosu na 2016.

Nacionalna avio-kompanija Montenegro erlajnz (MA) je u prošloj godini ostvarila dva i po puta bolji poslovni rezultat nego u 2016, saopšteno je iz te kompanije. -Montenegro erlajnz je prošlu godinu završio sa minusom od 4,6 miliona eura, što je za 2,5 puta manje u odnosu na 2016. godinu kada je iznosio 11,5 miliona eura.

U planu nova garancija Svjetske banke od 90 miliona dolara

Crna Gora pregovara sa Svjetskom bankom o dobijanju nove garancije u vrijednosti od 90 miliona dolara, uz pomoć koje bi se na međunarodnom tržištu mogla povoljno zadužiti do 270 miliona dolara. Novac bi bio iskorišćen za refinan-siranje javnog duga, kazao je u intervjuu Pobjedi viceguverner Centralne banke dr Nikola Fabris.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *