Naslovne strane dnevnih novina za 28. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

  • U državnoj upravi bi još da zapošljavaju, a ne otpuštaju nesavjesne i one što smetaju

Predstavnici državne uprave planirali su u ovoj,izbomoj godini, nova zapošljavanja, uprkos mjerama štednje i upozorenjima međunarodnih institucija da je državni aparat glomazan i da je neophodno manje službenika da bi se smanjila javna potrošnja. Izostala su otpuštanja nesavjesnih i onih koji u državnoj administraciji samo smetaju, a što je bilo najavljivano iz Vlade.

  • Rođačke veze i članska DPS-a zarobile agencije i DRI

Umjesto da kontrolišu rad Vlade, Skupštine i drugih državnih organa, kako bi spriječili zloupotrebe, korupciju, nezakonito korišćenje javnih ovlašćenja, agencije i slična formalno nezavisna tijela pretvorena su u partijske ispostave i donose odluke po volji vlasti ili cenatara moći. One imaju slabo povjerenje javnosti ali i kritičke ocjene Evropske komisije u izvještajima u napretku, pa i ovogodišnjim, ocjena je više sagovornika iz civilnog sektora.

Dnevne novine

  • Intervju: Generalni Sekretar Nato Jens Stoltenberg – Članstvom U Nato Crna Gora Učvršćuje Sigurnost Balkana

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da je Crna Gora pridruživanjem Alijansi postala izvoznik stabilnosti na Balkanu i šire, a pristupanje NATO-u pomoglo je širenju demokratije, sigurnosti, prosperiteta i stabilnosti širom Evrope. Stoltenberg je u intervjuu za specijalni dodatak Vikend novina kazao da je pristupanje NATO-u otvorilo put evropskih integracija za mnoge zemlje, i da su vrata ovog saveza širom otvorena.

  • Vektra Boka prodaje imovinu

Odbor direktora kompanije Vektra Boka raspisao je javni poziv za prodaju dijela nepokretne imovine tog hercegnovskog preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 8,18 miliona eura, a ponude se dostavljaju do 14. maja.

  • Državi omogućen otkup akcija u EPCG: Poslanici podržali put opciju

Crnogorski poslanici usvojili su juče Ugovor o izvršenju Put opcije između Crne Gore i italijanske kompanije A2A, čime su se stekli svi neophodni uslovi da taj dokument, po ovlašćenju Vlade, u ime države potpiše ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je u parlamentu kazala da ugovor predviđa da, umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7.826.438 akcija, država Italijanima uplati 68,9 miliona eura za 17.252.885 akcija. U skladu sa ugovorom, iznos je umanjen sa 250 na 230,6 miliona eura.

Dan

  • Poslovni partner predsjednika DPS-a prijavio prihode: Veselinu Vukotiću mjesečno 8.100 eura
  • Zadužiće se stotine miliona da isplate Italijane…
  • Preduzeća plaćaju visoke namete…
  • Prvi sajam arhitekture…
  • Komercijalna banka i Ekonomski fakultet: Potpisuju ugovor o saradnji…
  • Nurković sa ministrom infrastrukture Slovenije: Razgovarali o ulaganjima u željeznicu…

Pobjeda

  • MORT i UNDP pokrenuli zajednički projekat: Privatnici da ulažu u zeleni biznis

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i stalna predstavnica UNDP-a u našoj državi Fiona Mekluni potpisali su juče na Cetinju sporazum o finansiranju projekta “Razvoj zelenih biznisa u Crnoj Gori.

  • Premijer Duško Marković gost Američke privredne komore u Crnoj Gori: Priprema se brz odgovor na sivo tržište cigareta

Ministar finansija Darko Radunović na sjednici Vlade u četvrtak dobio je zaduženje da se napravi detaljna analiza šta se događa na tržištu duvanskih proizvoda. Nakon toga ćemo u kratkom roku definisati naš odgovor da u kratkom roku eliminišemo slabosti, kazao je juče premijer Duško Marković na konferenciji “Otvoreno sa premijerom koji je organizovala Američka privrednan komora u Crnoj Gori.Premijer je kazao da je siva ekonomija jedan od najvećih izazova i ključni zadatak Vlade, koji treba da omogući širenje poreske i ekonomske baze.

  • Tri firme zakupile 200 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta – Planiraju da ulože 9,2 miliona

Na tender za iznajmljivanje 200 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u opštinama Kotor, Ulcinj i Podgorica javile su se tri kompanije, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ocijenila je prihvatljivim ponude za zakup 157 hektara zemljišta na lokalitetu Vranovići u opštini Kotor, 34 hektara u Golubovcima i deset hektara na lokalitetu Briska gora u Ulcinju. Ministar poljoprivrede Milutin Simović, koji predsjedava komisijom, potpisaće ugovore o zakupu sa kompanijama Čelebić agrar, Agrolajf Montenegro i Vinarija Milović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *