Tehnološki sektor podigao Wall Street

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu su indeksi skočili oko 1 odsto, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, posebno tehnoloških, pa su visoki prinosi na američke obveznice pali u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 238 bodova ili 0,99 %, na 24.322 boda, dok je S&P 500 porastao 1,04 %, na 2.666 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 %, na 7.118 bodova.

Snažan rast tih indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, posebno tehnoloških.

Među najvećim dobitnicama bila je akcija Facebooka, sa skokom cijene za više od 9 %, nakon što je najveća svjetska društvena mreža izvijestila o rastu prihoda za 50 % i još većem rastu dobiti.

Dobri poslovni rezultati podstakli su i rast cena akcija proizvođača čipova, kao što su Intel, AMD i Qualcomm, što je umanjilo zabrinutost ulagača u vezi slabosti potražnje za pametnim telefonima, što je danima pritiskalo tehnološki sektor.

80 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa ostvarilo veću dobit od očekivane

Dosad je oko 45 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izveštaje, pri čemu ih je gotovo 80 % ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 23 u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su prije dvije nedjelje očekivali rast od 18,4 %.

Nastavi li se tako, biće to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalne ekonomije i poreskim promjenama u SAD-u na početku godine.

„Zarade kompanija su bolje nego što se očekivalo i zbog toga su trenutno u drugom planu geopolitičke napetosti u svijetu, kao što je mogući trgovinski rat”, kaže Channing Smith iz kompanije Jackson Hole Capital Partners.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *