Počelo rušenje hotela Fjord

Dodajte komentar

Naš portal je sredinom marta pisao o prodaji najvećeg i najčuvenijeg kotorskog hotela “Fjord”Saga koja traje već više od decenije dobila novi zaplet a danas je novi vlasnik počeo rušenje hotela koje će potrajati najkasnije do 15. juna.

Novi vlasnik hotela “Fjord”, ali i obližnje upravne zgrade “Jugooceanije” jeste podgorička kompanija Boka Bay Investment doo, osnovana u martu mjesecu 2017. godine, a prema podacima sa sajta Uprave za nekretnine, promjena vlasništva nad hotelom je evidentirana krajem januara. Osnivački kapital kompanije je 1 eur i trenutno nije poznata kupoprodajna cijena i način na koji je ista isplaćena, iako se nezvanično špekuliše sa cifrom od 10-11 miliona eura.

Kako je za Radio Kotor kazao izvršni direktor i jedan od osnivača firme „Boka Bay Investment LLC” Orhan Pelinković, radovi na rušenju objekta će potrajati najkasnije do 15. juna.

“Nakon toga planiramo ispitivanja kako bismo utvrdili geomehanička i geotehnička svojstva lokacija na kojima se nalaze objekat nekadašnjeg Fjorda i zgrada Jugooceanije. Priprema tenderske dokumentacije za raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju konceptualnog rješenja za izgradnju hotelsko-turističkog kompleksa najviše kategorije uslijediće nakon što se za to steknu uslovi”, kaže Pelinković.

Plan je, kako navodi, saradnja sa nekim od poznatih svjetskih brendova iz oblasti hotelijerstva.

“Trenutno pregovaramo sa predstavnicima nekoliko brendova koji bi mogli biti dio kotorske hotelske ponude, ali sada nisam u prilici da vam kažem detalje. Kada potpišemo ugovor bićete svakako obaviješteni”, rekao je Pelinković.

On ističe da će se sve njihove planirane aktivnosti u Kotoru obavljati u skladu sa usvojenom planskom dokumentacijom.

Kako je kazao, većinski vlasnik kompanije „Boka Bay Investment LLC” (90 odsto) je Švajcarski fond koji čini nekoliko različitih investitora.

Podsjetimo, hotel „Fjord” je izgrađen 1986. godine, a zatvoren nakon samo devetnaest godina rada.

Kako je rečeno u Opštini Kotor, dozvole za rušenje objekata daje nadležna republička urbanističko-građevinska inspekcija.

Investitor odnosno izođač radova je, objašnjavaju, dužan da šut odloži na deponiju za građevinski otpad. U slučaju da ista ne postoji na području opštine u kojoj se radovi izvode, u obavezi je da šut odloži na deponiju u nekoj od drugih opština.

Hotel “Fjord”, privatizovan u masovnoj vaučerskoj privatizaciji, a onda 2005. godine i prodat kroz stečaj irskim biznismenima, već 15 godina tavori, zatrpan smećem i brojnim obećanjima. Izgrađen 1986. godine i poslije samo 19 godina eksploatacije zatvoren, “Fjord” je rijedak, šta više nepoznat primjer u svjetskom hotelijerstvu.

Irski biznismen Luis Megvajer i njegov tadašnji poslovni partner i zemljak Majkl Finglton 2005. godine osnovali su kompaniju New Fjord Development, preko koje su, neposrednom pogodbom, za 5,5 miliona kupili “Fjord” od kompanije Alfa invest, Veselina Barovića. Irski biznismeni i partneri su se, međutim, razišli, a firma je opet završila pod stečajem. Jedan drugog su godinama unazad pokušavali da ististnu iz biznisa i preuzmu posao.

Vlasnici zemljišta i u Prčnju

Pored kompanije Boka Bay Investment, Pelinković i GB Investment Development Limited se pojavljuju kao osnivači i firme Hexagon Investments doo Podgorica, gdje dijele vlasništvo sa sljedećim licima: Dalibor Martić, Sedat Dogan, Mehmet Erdogdu i Ismail Hakan Aksu, a čija je primarna djelatnost takođe “Kupovina i prodaja vlastitih nekretnina“.

Kompanija Hexagon Investments, po podacima iz Uprave za nekretnine, u svom posjedu ima jednu od najljepših lokacija u Bokokotorskom zalivu, u Prčnju, površine čak 41 hiljadu kvadratnih metara.

Izvor: Bankar.me, Radio Kotor

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *