Najveća priča o uspješnima i uspjesima donosi podatke o poslovanju crnogorske privrede u 2017. godini

Dodajte komentar

Treći mjesec kampanje projekta “100 najvećih u Crnoj Gori” protiče u atmosferi prepoznavanja pozitivne poslovne prakse i privrednog ambijenta. U Privrednoj komori Crne Gore održan je panel na temu “Kako stimulisati domaće proizvode i usluge, a ne narušiti preuzete međunarodne obaveze”, na kome su učešće uzeli državni sekretar u Ministarstvu finansija Crne Gore mr Nemanja Katnić, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije mr Radosav Baćko Babić, rukovoditeljka Sektora za istraživanja i analize Privredne komore Crne Gore Nina Drakić, suvlasnik mljekare “Lazine” mr Milutin Đuranović, dok je domaćin panela bio Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga, vodećeg provajdera bonitetnih informacija.

Na panelu je razgovarano o konkurentnosti domaćih kompanija i njihovom pozicioniranju u odnosu na regionalne i globalne korporacije, mjerama podrške i podsticaja privredi, planovima u toj oblasti, akcijama koje nacionalne asocijacije privrednika organizuju, ali i o iskustvima domaćih proizvođača i njihovom viđenju tržišta.

S obzirom da je rok za predaju bilansa istekao, BI Consulting je obezbijedio preliminarne rezultate poslovanja crnogorskih preduzeća u protekloj godini, koji pokazuju da je 2017. bila uspješnija od 2016. U iščekivanju konačnih rezultata, neke rezultate već možemo podijeliti: u poslovnoj 2017. godini najveća firma po prihodu imala 276.1 miliona prihoda, odnosno oko osam miliona eura više nego 2016. godine. Najveća firma po neto dobiti u 2017. godini ostvarila je 20,9 miliona eura neto dobiti, dok je ta cifra u 2016. iznosila 18.2 miliona. Najveća kompanija po broju zaposlenih imala je 1.690 radnika u 2016. godini, da bi u 2017. taj broj bio veći za 175 i iznosi 1.865 zaposlenih.

Projekat “100 najvećih u Crnoj Gori” uključuje četvoromjesečnu kampanju koja se bazira na podizanju kulture urednog finansijskog izvještavanja, što je u direktnoj vezi sa rangiranjem kompanija u okviru projekta, a koje će biti objavljeno u specijalnom godišnjem izdanju “Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori 2018”. Projekat će biti zaokružen dodjelom priznanja prvorangiranima u svim kategorijama na svečanosti koja će biti održana 30. maja u hotelu „Hilton Podgorica”.

“100 najvećih u Crnoj Gori” se realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije.

Pokrovitelj projekta je Societe Generale banka Montenegro, ekskluzivni partner Crnogorski Telekom, a specijalni partneri Delta City i Hilton Podgorica. Event partner je Yellow event, a partneri Montefish, Artemon i Klikovac.

Srebrni partneri projekta su: Matino, Lukoil, Securitas, Novi Volvox, Saga, Megapromet, LukaBar, Bravera, MPM, Sincommerce, Neregelia, Montenomaks, Tehnomax, Mil-Pop, Sigillum CO, Ljetopis Automotive i Radio difuzni centar.

Prijatelji projekta su: Cerovo, Čikom, HR Partners, Navar Incorporated, Home Systems, D Photo Trade, 2BI, Merkator-CG, Okov, MI Goranović, Lukana, Beppler & Jacobson, ETG grupa, Comtrade , KimTec, Atena-Bohor, Luka Kotor, Nikšićki mlin, W&R Dinamc Company, Vukšić, Gorenje, Entext, Drvomont, Tring i Mezon, dok je tehnički partner Montimprex. Medijski partneri su bankar.me, DRS, Prva tv, Dan i Arhimed, a medijski prijatelji RTCG, Elmag, ekonomist.me i Mina.

Podatke za rangiranja obezbjeđuje BI Consulting, a organizator projekta je BI Communication.

I pričajmo o uspjesima!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *