I Teheran izbacuje dolar

Teheran je najavio da će početi sa obavljanjem deviznih transakcija u eurima, a ne u dolarima. To je dio dugogodišnjih napora zemlje za smanjenje oslanjanja na američku valutu, a zbog produbljivanja jaza s Vašingtonom.

Guverner Centralne banke Irana (CBI) Valiolah Seif rekao je da je vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei pozdravio njegov predlog zamjene dolara eurom u spoljnoj trgovini, jer “dolaru danas nije mjesto u našim transakcijama”, prenosi Raša tudej.

Nova politika će podsticati državna tijela i kompanije povezane s državom da u svojim transakcijama povećaju korišćenje eura na račun američke valute.

Francuska će kasnije ove godine početi da nudi iranskim kupcima njenih proizvoda kredite denominirane u eurima kako bi svoju trgovinu zadržala van dometa američkih sankcija, izjavio je šef državne francuske investicione banke Bpifrance.

U sklopu trgovinskog embarga SAD, američkim bankama je zabranjeno poslovanje sa Iranom.

Teheran je najavio prošlog mjeseca da narudžbine trgovaca za nabavku robe iskazane u američkoj valuti više neće moći da prođu kroz uvoznu proceduru, a ova mjera, koja je uslijedila na zvanični zahtjev Centralne banke Irana, namijenjena je rješavanju problema fluktuacija tržišnog kursa američkog dolara.

Iranska valuta rijal je izgubila gotovo polovinu svoje vrijednosti na slobodnom tržištu od septembra prošle godine, spustivši se na rekordni minimum od oko 60.000 rijala za jedan dolar, prije nego što su vlasti uvele fiksni kurs od 42.000 rijala prema dolaru i upozorile Irance da će plaćati kazne ukoliko koriste drugi kurs.

B92

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *