Dojče banka: Pad profita od 79 odsto

Dodajte komentar

Dojče banka je objavila da je u prvom kvartalu 2018. ostvarila neto profit od 120 miliona eura, što predstavlja pad od 79 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Banka je najavila planove za značajno smanjenje radne snage do kraja 2018. godine, posebno u sektoru korporativnog i investicionog bankarstva i u svom poslovanju u oblasti infrastrukture, izvještava tv mreža CNBC.

Takođe namjerava da smanji aktivnosti u trgovanju obveznicama i akcijama, naročito u Sjedinjenim Državama i Aziji.

Zajmodavac sa sjedištem u Frankfurtu se našao “pod lupom” akcionara budući da već tri godine uzastopno bilježi gubitke, između ostalog i prošle godine u iznosu od 497 miliona eura.

Prihodi su u prvom tromjesečju opali za 5,0 odsto u odnosu na godinu ranije, na 7,0 milijardi eura, pod uticajem aprecijacije eura prema dolaru i manjih prihoda u korporativnom i investicionom bankarstvu, koji su pali za 13 odsto međugodišnje na 3,8 milijardi eura.

U svim oblastima poslovanja zabilježeni su niži prihodi nego u istom lanjskom periodu.

Tako su prihodi u poslovima upravljanja imovinom smanjeni za 10 procenata u odnosu na isti period 2017., a u privatnom i komercijalnom bankarstvu za dva odsto.

Zajednički akcionarski kapital Tier 1 (CET1) iznosio je 13,4 posto na kraju prvog kvartala, naspram 14,0 procenata na kraju 2017. godine.

Kristijan Zeving, nedavno imenovani novi glavni izvršni direktor Dojče banke, naglasio je potrebu prilagođavanja strategije u nekoliko oblasti poslovanja, navodeći da “nema vremena za gubljenje jer trenutni prihodi nisu prihvatljivi za naše akcionare”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *