U februaru odobreno 87,1 milion eura kredita

Dodajte komentar

Banke i mikrokreditne institucije u Crnoj Gori odobrile su tokom februara kredite u vrijednosti od 87,1 miliona eura, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore.

Konkretno, od 82 miliona eura kredita odobrenih u bankama, stanovništvo se zadužilo 38 miliona, a različite firme 44 miliona eura. Takođe, 21,4 miliona pozajmljeno je na rok do godinu, dok krediti na duže iznose 60,6 miliona eura.

Kako bi nadoknadile nedostajuća likvidna sredstva u svojoj kasi, kompanije su pozajmila 24,3 miliona eura, od čega 5,3 na rok duži od godinu. Za realizaciju planiranih investicija podigla su deset miliona, ostalih obaveza 4,7 miliona, a za gradnju i adaptaciju objekata 2,8 miliona eura. Vlada i njene institucije podigle su u februaru od banaka kredite u vrijednosti 340.000 eura. Građani su uzeli najviše gotovinskih pozajmica na rok duži od godinu 28,7 miliona eura. Krediti koji su im odobreni za stanove i adaptacije ukupno su iznosili četiri miliona eura, dok su pozajmice nekategorisanih namjena iznosile 3,5 miliona eura.

U drugom mjesecu ove godine prosječna nominalna kamatna stopa bila je 6,1 odsto, a efektivna 6,75 odsto na godišnjem nivou. Najveće godišnje kamate plaćali su građani koji su pozajmljivali novac na period kraći od 12 mjeseci, i to nominalne od 8,21 odsto, a efektivne od 9,83 odsto. To znači da su bankama na pozajmljenih 10.000 za godinu vraćali dodatnih 983 eura. Na drugom kraju skale su banke i druge finansijske firme za koje nominalna kamatna stopa za isti period iznosi 1,78 odsto, a efelctivna 1,8 odsto. Kada je riječ o institucijama pod okriljem Vlade, pozajmljena sredstva vraćali su uz prosječne nominalne kamate od 3,94 odsto, odnosno efektivne kamate od 4,13 odsto.

Kada je u pitanju namjena pozajmice, najviše nominalne kamatne stope zaračunate su za kupovinu stanova i adaptacija na rok do godinu, i to 9,71 odsto. Među efektivnim kamatama, najviša stopa bila je za kredite na manje od godinu namijenjene investicionim ulaganjima, od 12,16 odsto. Konačno, najveće prosječne kamatne stope bile su za gotovinske kredite nominalne od 8,2 odsto i efektivne od 9,13 odsto.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *