Oštar pad dionica na Wall Street-u

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer su prinosi na američke obveznice dostigli najviše nivoe u četiri godine, pa neke kompanije već upozoravaju na rast troškova kreditiranja.

Dow Jones potonuo je 424 boda ili 1,74 posto, na 24.024 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,34 posto, na 2.634 boda, a Nasdaq indeks 1,70 posto, na 7.007 bodova.

Oštar pad tih indeksa posljedica je rasta prinosa na američke državne obveznice jer bi zbog jačanja inflacije, među ostalim zbog snažnog rasta cijena nafte, američki Fed i druge centralne banke u svijetu mogle povećati kamatne stope.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dostigli su juče, po prvi put nakon četiri godine, psihološki važan nivo od 3 posto.

Posljednji put kada su prinosi bili na tako visokim jnivoima u 2014. godini sklonost ulagača prema riziku naglo je pala, što je pritislo tržišta dionica.

Rast prinosa na obveznice, naime, ne odgovara tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

„Zbog rasta prinosa, rastu i troškovi kreditiranja kompanija. U posljednjih devet godina tržište dionica raslo je zahvaljujući niskim kamatnim stopama, labavoj monetarnoj politici i velikoj likvidnosti”, kaže Oliver Pursche, strateg u kompaniji Bruderman Asset Management.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *