Naslovne strane dnevnih novina za 25. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

 

Državi stiže ceh od 29 miliona ako Budva ne plati do ponedjeljka

Kompanija WTE Wasser tehnik iz Esena raskinuće ugovor i aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona eura, ako im Opština Budva do ponedjeljka ne uplati 19 miliona eura duga za izgradnju kolektora. To je Vijestima saopštio Štefan Cah, direktor informacija i komunikacija u austrijskom koncernu EVN, u čijem vlasništvu je firma WTE.

Direkcija za javne radove neplanski troši novac građana

Direkcija za javne radove neefikasno upravlja projektima izgradnje i rekonstrukcije objekata obrazovanja i nauke. Ta državna institucija, čiji je direktor Almer Kalač (BS), nema dokumente na osnovu koji se može utvrditi koji su troškovi obuhvaćeni procijenjenom vrijednošću projekata, ne raspolaže višegodišnjim planom aktivnosti i finansijskim planom projekata, već se odluke donose ad hoc.

Austrijanci preuzeli hotel The Queen of Monteegro

Renomirani austrijski lanac hotela FALKENSTEINER upravljače narednu deceniju bečićkim elitnim hotelom The Queen of Montenegro. Mađarska OTP grupa, odnosno njena firma Debt Management Project 1 Montenegro, koja gazduje hotelskim kompleksom, nezvanično saznaju Vijesti, zaključila je ugovor o zakupu sa Austrijancima, koji su već počeli pripreme za ovu sezonu.

Dnevne novine

Za spoljne konsultante preduzećima do 3.500 €

Ministarstvo ekonomije je za program inovativnosti malih i srednjih preduzeća ove godine ukupno opredijelilo 50.000 eura, a maksimalan iznos je 3.500 eura za najviše 50 odsto troškova, saopštio je Nikola Đurašković iz Direkcije za saradnju sa biznis zajednicom Ministarstva ekonomije.

U februaru odobreno 87,1 milion eura kredita

Banke i mikrokreditne institucije u Crnoj Gori odobrile su tokom februara kredite u vrijednosti od 87,1 miliona eura, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore. Konkretno, od 82 miliona eura kredita odobrenih u bankama, stanovništvo se zadužilo 38 miliona, a različite firme 44 miliona eura. Takođe, 21,4 miliona pozajmljeno je na rok do godinu, dok krediti na duže iznose 60,6 miliona eura.

Monopolske organizacije opterećuju turizam

Siva ekonomija u turizmu je problem kako u dijelu izdavanja smještaja, tako i poslovanja turističkih agencija, pa je potrebna dosljedna primjena zabrane oglašavanja neregistrovane ili nelicencirane djelatnosti putem medija, zaključak je juče održane sjednice Odbora udruženja turizma i ugostitelj stva Privredne komore.

Dan

Bez plana daju milione

Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila da model upravljanja projektima izgradnje i adaptacije objekata obrazovanja i nauke, koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta Direkcije javnih radova (DJR), ne obezbjeđuje efikasnu realizaciju projekata.

Štrajk zbog otkaza

Jednosatnim štrajkom zaposleni u nikšićkoj željezari “Toščelik sjutra će upozoriti upravu fabrike da neće biti prihvaćeni otkazi zanjihovih 17 kolega. Takoje odlučeno na jučerašnjem zboru metalurga kojem su prisustvovali i čelnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković, Sandra Obradović i Aleksa Marojević.

Grade centar za obuku

Niskotarifna avio-kompanija Viz er najavila je otvaranje centra za obuku do kraja 2018. godine. U novom objektu biće smještena, kako je saopšteno iz te kompanije, dva najsavremenija simulatora leta, jedan simulator sa fiksnom osnovom i potpuno novi trenažer za hitnu evakuaciju i trenažer za slučajeve požara. S obzirom na to da ova avio-kompaniJa nastavlja sa snažnim rastom širom Evrope od preko 20 odsto godišnje i planira da utrostruči svoju flotu u narednoj deceniji, novi savremeni centar će Viz eru omogućiti da proširi kapacitete za obuku do 100 članova posade dnevno, s tendencijom porasta na 250 u budućnosti piše u saopštenju.

Pobjeda

Nurković tvrdi da Kinezi nijesu povlašćeni

Ministar saobraćaja Osman Nurković predaoje šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Aivu Oravu kopiju memoranduma o saradnji na izgradnji autoputa Bar Boljare sa kineskom kompanijom CRBC, saopštenoje iz resornog ministarstva. To je, smatraju u ovom resoru, izraz nastojanja da se osigura primjena principa transparentnosti. Istaknuto je da potpisivanjem ovog memoranduma CRBC nije ničim doveden u povlašćeni položaj.

Sonuba traži 20 miliona od opštine Bar

U sudskom sporu koji vode kompanija Sonuba Montenegro i opština Bar, vještak finansijske struke Milenko Popović trebalo bi da utvrdi koliku je štetu pretrpjela opština usljed nerealizacije ugovora kojimje bila predviđena gradnja turističkog kompleksa Maljevik u blizini Sutomora. Takoje odlučila sutkinja Privrednog suda Senada Hasanagić, na prijedlog advokatice opštine Biljane Vuksanović.

Propis o turističkim vodičima biznis barijera

Turistički vodič nije majstorsko zanimanje. Onje interpretator, predaje i vodi grupu ljudi, a ujedno ih i zabavlja rekaoje dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve Rade Ratković na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *