Kompanija Sonuba traži 20 miliona od opštine Bar

Dodajte komentar

U sudskom sporu koji vode kompanija Sonuba Montenegro i opština Bar, vještak finansijske struke Milenko Popović trebalo bi da utvrdi koliku je štetu pretrpjela opština usljed nerealizacije ugovora kojim je bila predviđena gradnja turističkog kompleksa Maljevik u blizini Sutomora. Tako je odlučila sutkinja Privrednog suda Senada Hasanagić, na prijedlog advokatice opštine Biljane Vuksanović.

Na jučerašnjem ročištu saslušane su i tadašnja predsjednica SO Bar Branka Nikezić i sekretarka za opštu upravu Svetlana Gažević, koje su potvrdile da je investitor Sonuba tražio izmjene DUP-a Maljevik, što je, kako tvrde, Skupština uvažila i naložila predsjedniku opštine da pokrene postupak usvajanja izmjene i dopune ovog DUP-a. Prema tvrdnji Gažević, postupak je pokrenut, sprovedena je javna rasprava i utvrđen nacrt, ali je Sonuba u trenutku dolaska ove odluke na dnevni red tražila da se odloži njeno usvajanje.

Advokati nijesu imali prigovora na njihove iskaze, ali je advokat Sonube Petar Stojanović kazao da saslušanje svjedoka nije od značaja za njihov tužbeni zahtjev.

Sonuba je prvobitno pokrenula tužbu protiv barske opštine prije tri godine, a opština je uzvratila protivtužbom zbog nerealizovane investicije.

U tužbi Sonube navodi se da su za zemljište na Maljeviku platili 32,5 miliona, a za komunalnu naknadu su dali akontaciju od 11,8 miliona eura. I pored toga su, kako tvrde, skoro dvije godine čekali da se upiše njihovo pravo svojine na ovom zemljištu zbog više zahtjeva za restituciju. Zbog takvih okolnosti, navode da nijesu mogli započeti sa realizacijom investicije zbog čega trpe štetu, jer im je zamrznut uloženi kapital.

Tvrde da su izmjene DUP-a tražili jer je zbog protoka vremena došlo do promjena na tržištu, te da njihova prvobitna investicija od skoro 250 hiljada kvadrata više nije bila ekonomski isplativa. Zato su planirali izgradnju hotelsko-turističkog kompleksa duplo manje bruto površine. Navode da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma još prije pet godina dalo saglasnost na prijedlog izmjena DUP-a, ali da opština nije zakazala sjednicu kako bi usvojila ovaj plan.

Iz Sonube kažu da je opština Bar poslala katastrofalnu poruku investitorima koji se, kako tvrde, sve češće odlučuju da ne započinju ili da napuste započete projekte u Crnoj Gori. Ročište će biti nastavljeno u julu.

(Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *