Izvršni direktor Googlea dobio bonus od preko 380 miliona dolara

Dodajte komentar

Google je sinonim za fantastične uslove rada u IT industriji. Toliko priča smo čuli o mogućnostima koje imaju radnici, da smo zapostavili benefite u kojima uživaju funkcioneri. Google CEO Sundar Pichai je svojim bonusom skrenuo pažnju na sebe i uslove u u kojima privređuje.

Pichai će imati razloga za slavlje ove nedjelje. Danas je dan kada će moći da unovči akcije koje je dobio kao nagradu za unaprjeđenje 2014. godine. Riječ je o 353,939 akcija Alphabet Inc. tj. Googlea koje je dobio kao dio paketa unaprjeđenja. On je tada preuzeo većinu obaveza koosnivača Googlea Larryja Pagea, a zna se da sa velikom odgovornošću dolazi i velika isplata.

Vrijednost akcija su do danas skočile 90 posto što znači da je ovo najveći bonus u posljednjih nekoliko godina. Vrijednost ovih akcija se procjenjuje na oko 380 miliona dolara, što Sundara čini veoma bogatim direktorom. Interesantno je da to nisu svi bonusi koji očekuju Sundara. Kompanija još uvjek nije otkrila koliko će biti nagrađen za poslovanje u 2017. godini! Ipak, ne može se reći da iznos nije zaslužen – kompanija posluje odlično, a usljed gluposti koje pravi Facebook, niko ne priča o privatnosti Google korisnika.

Pichai nije jedini rukovodilac koji je dobio ogromnu isplatu. Mark Zuckerberg je svojevremeno dobio 2,28 milijardi dolara nakon izlaska kompanije na berzu, a to je ništa naspram zarade na koju može da računa nakon saslušanja pred Kongresom. Na ovom spisku nalazi se i Elon Musk koji je unovčio akcije u vrijednosti od 1,34 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *