Crna Gora prednjači u procesu evropskih integracija

Crna Gora napreduje u procesu evropskih integracija, uspješno sprovodi obveze koje proističu iz integracionog procesa i time predstavlja dobar primjer za države zapadnog Balkana, ocijenili su u utorak crnogorski premijer Duško Marković i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Tusk, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Podgorici, ponovio je kako je Crna Gora u procesu integracija država koja prednjači, te da predstavlja pozitivan primjer za regiju, što je veoma važno i za Evropsku uniju jer se time, kako je kazao, “pokazuje da su u složenoj situaciji i u komplikovanoj regiji napredovanje i pozitivni pomaci mogući“.

Marković je pohvalio Izvještaj Evropske komisije kao koristan dokument za daljnje unaprijeđenje i ubrzanje crnogorskog pregovaračkog procesa.

„Nemamo nijedan razlog da dovodimo u pitanje ni metodologiju ni sadržaj Izvještaja niti da kritikujemo pristup EU-a. Naprotiv“, rekao je Marković.

On je naveo da odlučnost EU-a da se bavi zapadnim Balkanom Crna Gora vidi, u susret predstojećem sumitu u Sofiji, kao veliku priliku za cijelu regiju.

Marković je posebno zahvalio europskim čelnicima – predsjedniku EK-a Jean-Claude Junckeru, visokoj predstavnici za spoljnu i politiku i bezbjednost Federiki Mogherini i sekretaru za proširenje i Johannesu Hahnu na njihovoj posvećenosti regiji.

Tusk će u Crnoj Gori boraviti i danas, a iz Podgorice putuje u Srbiju. Na Kosovu će boraviti u četvrtak 26. aprila odakle istog dana odlazi za Bosnu i Hercegovinu. Posljednjeg dana balkanske turneje u petak 27. boraviće u Makedoniji.

Check Also

Korona kriza i avio-saobraćaj

Tužni dani za avio kompanije i najteži dani u 100 godina postojanja industrije avio-saobraćaja uzrokovala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *