Apple Irskoj počeo počeo da vraća 13 milijardi poreza

Dodajte komentar

Tehnološka kompanija Apple postigla je ugovor s irskom Vladom da će za nekoliko nedjelja početi da vraća porez u iznosu od 13 milijardi eura, u skladu sa zahtjevom Evropske komisije koja je njihov višegodišnji poreski aranžman ocijenila nelegalnim.

Prema ugovoru kojeg su u utorak potpisali Apple i irski ministar finansija Paschal Donohoe, prva uplata predviđena za idući mjesec biće veća, a potom će se do septembra u ratama uplaćivati iznos od milijardu eura. Istovremeno, Apple i irska vlada će nastaviti započeti sudski proces u kojem pokušavaju da dokažu da u njihovom poslovnom odnosu nije bilo kršenja zakona. Stoga će se za uplate koristiti privremeni račun i u slučaju da uspije žalba, novac će biti vraćen Appleu. U toj kompaniji vjeruju da će Opšti sud EU na kraju odlučiti u njihovu korist.

Kako su Apple i irske vlasti odbijale odluku koju je 2016. godine donijela Margrethe Vestager, sekretarka EU za tržišno nadmetanje, dogovor o početku vraćanja spornog poreza smatra se prekretnicom u borbi evropskih vlasti protiv poreske prakse koju su velike američke kompanije primjenjivale na području Evrope.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *