“Direktan udarac Trampu”: EU i Meksiko trgovinskim sporazumom eliminisali carine

Dodajte komentar

Meksiko i Evropska unija postigli su dogovor o novom trgovinskom sporazumu kojim praktično eliminišu carine u međusobnoj trgovini.

Obiman dokument će pojednostaviti carinske procedure i ukinuti tarife na “praktično sve” proizvode kojima se trguje između zemalja članica EU i Meksika, javlja američka tv mreža Si-En-En (CNN) pozivajući se na saopštenje Evropske komisije objavljeno u subotu.

Predstavnici Meksika i EU su najavili još prošle godine da će ubrzati pregovore kako bi ažurirali trgovinski sporazum potpisan 2000. godine, pošto su Sjedinjene Države zaprijetile uvođenjem tarifa na uvoz meksičke robe i povlačenjem iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

CNN ocjenjuje da zvaničnici Meksika i EU “izgleda direktno udaraju na mjere američkog predsjednika Donalda Trampa izjavama u kojima hvale sporazum kao odbranu ‘otvorene’ i na ‘propisima zasnovane’ trgovine”.

“Meksiko i EU su djelovali zajedno i postigli rješenje na obostranu korist. Uradili smo to kao partneri koji su spremni da razgovaraju kako bi odbranili svoje interese, i koji su istovremeno spremni na kompromise kako bi ispunili očekivanja druge strane”, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Sporazum, kako navodi američka televizija, predstavlja iskorak Meksika od oslanjanja na trgovinu sa Sjedinjenim Državama.

Zvaničnici takođe kažu da sporazum otvara vrata kompanijama u Evropskoj uniji ili Meksiku da učestvuju na tenderima za državne ugovore u inostranstvu, kao i da reguliše radne, bezbjednosne i standarde zaštite životne sredine, prenosi Tanjug.

Podrobni detalji sporazuma će biti predmet daljih pregovora prije nego što bude ozvaničen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *