Cijene nafte na najvećem nivou od kraja 2014.

Dodajte komentar

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle nedjelje, drugu nedjelju zaredom, pa se kreću oko najviših nivoa od kraja 2014. godine, nakon što je Saudijska Arabija poručila da želi više cijene ‘crnog zlata’.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje porasla 2 posto, na 74,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 68,40 dolara, prenosi Poslovni.hr.

Rast cijena na najviše nivoe od novembra 2014. godine ponajviše je posljedica poruka da Saudijska Arabija želi rast cijena prema 80 pa i 100 dolara za barel, što je protumačeno kao znak da Rijad ne želi da mienja sporazum OPEC-a o smanjenoj proizvodnji, uprkos približavanju zacrtanim ciljevima.

Od januara 2017. OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene, a već neko vrijeme šalju se poruke da bi se taj dogovor trebao produžiti i na iduću godinu.

“Saudijcima i njihovim partnerima u OPEC-u su potrebne više cijene kako bi poboljšali fiskalne pozicije, a saudijsko je kraljevstvo pokrenulo i znatan, ali skup program reformi. Stoga bi mogli nastaviti da smanjuju proizvodnju”, tumači Greg McKenna iz brokerske kuće AxiTrader.

Rast cijena nafte mogao bi podstaći inflaciju. Predsjednik SAD-a Donald Trump kritikovao je krajem prošle nedjelje OPEC.

“Čini se da u OPEC-u opet nešto izvode. Nafta je posvuda, rekordne količine, uključujući prepune brodove. Cijene nafte vještački su vrlo visoke! To nije dobro i neće se tolerisati”, poručio je Trump na Twitteru.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *