“Deutsche Bank” greškom uplatila 28 milijardi evra, više nego što je njena tržišna vrednost

Dodajte komentar

Najveća njemačka banka “Deutsche Bank” priznala je u da je u rutinskoj operaciji zabunom transferirala čak 28 milijardi eura, iznos veći od njene tržišne kapitalizacije.

Greška je počinjena 16. marta kada je “Deutsche Bank” doznačila novac na račun u klirinškoj kući “Eurex” u vlasništvu “Deutsche Boersea”, izjavio je za novinsku agenciju AFP predstavnik njemačke banke.

Iznos je trebao biti daleko manji i banka ga nije objavila, a pokazuje da u “Deutsche Bank” imaju problema s informatičkom tehnologijom i s kontrolom.

Računovodstvene greške događaju se često, ali je u slučaju “Deutsche Bank” iznos krajnje neuobičajen, jer premašuje njegovu tržišnu kapitalizaciju od 24 milijarde eura, ističe AFP.

Incident je brzo riješen i nije prouzrokovana nikakva šteta, poručili su iz banke. On, ipak, otvara pitanja o sistemu upravljanja rizikom i kontrolnim procesima unutar banke, što je u međuvremenu smijenjeni izvršni direktor John Cryan trebao znatno poboljšati.

“Deutsche Bank” još ni danas ne posluje profitabilno, a cijena njenih akcija potonula je u protekle dvije godine više od 50 odsto, od čega 30 odsto samo u ovoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *