Otvaraju se četiri pećine u Baru

Dodajte komentar

U barskoj turističkoj ponudi specijalna ponuda za spelologe. Priprema se uređenje Babatuše, Spile i jame u Trnovu.

Prvi put ove sezone u speleološke bisere turizma barskog kraja biće uvrštene četiri pećine za koje se vjeruje da će zadovoljiti ukuse posjetilaca, posebno onih koji tragaju za prirodnim ljepotama.

Turistička organizacija Bar angažovala je istraživački tim na čijem je čelu profesor Predrag Đurović, sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Urađeni su elaborati sa idejnim rešenjima za turističko uređenje Babatuše, Grbočice i Spile u Crmnici, te Spile u Veljoj Gorani.

Spile u Veljoj Gorani nalazi se u jugoistočnom dijelu opštine Bar. Sastoji se od kosog jamskog dijela i velike pećinske dvorane. Atraktivnost spuštanja u jamu, velika i visoka dvorana sa brojnim i raznovrsnim pećinskim nakitom i položaj pećine u neposrednom zaleđu primorskih turističkih mesta, čine ovu pećinu vrlo atraktivnom u budućoj turističkoj ponudi opštine Bar. Predviđeno je da se metalnim stepenicama i kameno-betonskom stazom posetioci spuste do dubine od 60 metara, gdje bi kružnom stazom obišli Veliku dvoranu i upoznali se sa prirodnim vrednostima pećinskog nakita. Za tu svrhu izgradilo bi se 250 metara staze i četiri stajališta sa pratećim osvetljenjem.

Pećine u Trnovu se nalaze na zapadnim padinama istoimene kraške uvale na krajnjem sjeverozapadnom dijelu opštine Bar. Posetiocima će se pružiti različiti vidovi turističke ponude, počev od obilaska kraških terena, avanturističkog speleoturizma, do tradicionalne turističke posete. Izgradiće se kilometar staze koja vodi od sela do svake pećine.

Za najnižu pećinu Spilu, iz koje tokom zimskog perioda povremeno ističe rečni tok, predviđena je poseta ulaznog dela, sa mogućnošću razvoja avanturističkog turizma. Srednju pećinu Babatušu karakteriše izuzetno duga i široka dvorana. Izgradnjom staze dužine 135 metara omogućilo bi se posjetiocima kretanje po visokom obodu osvjetljene dvorane.

Za najvišu pećinu Grbočicu predviđena je izgradnja staze u dužini od 255 metara, sa četiri stajališta i stacionarnim električnim osvetljenjem. Pomoću 27 reflektora posetiocima će se predstaviti sve prirodne vrijednosti, bogatstvo i raznovrsnost pećinskog nakita.

Dvije pećine do sezone

“Sljedeći korak je izrada glavnog projekta, a očekujemo da dve pećine budu uređene do početka turističke sezone”, kazala je V.D. direktorka TO Bar Neda Ivanović. “Nadamo se da će speleološki sladokusci uživati u priordnim ljepotama naših pećina”

Izvor: http://jedro.bar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *