Na prodaju košulja stara hiljadu godina i košta 700 hiljada dolara

Zahtjevi koji idu uz tu cijenu su da košulja mora biti starija od hiljadu godina, mora biti očuvana i mora pripadati egzotičnom izgubljenom kraljevstvu. Upravo takav komad istorije dolazi nam iz aukcijske kuće Sotheby’s, koja će uskoro prodati veoma rijetku i nevjerovatnu košulju, za koju se tvrdi da je pripadala Sogdian kraljevstvu.

Ova predivna košulja dekorisana je patkama koje nose šalove i u svojim kljunovima drže bisere. Potom, tu su i oktagonalni motivi koji sadrže srca, a koji predivno akcentuju pozadinu u boji zlatnog meda, kreiranu od svile.

Ovaj istorijski komad je Samitski tkan, što je tehnika koja potiče sa teritorije centralne Azije i Kine. Oko svog donjeg dijela, ova košulja ima prozirnu tkaninu koja joj dalje savršeno “šik izgled.” Osim nekoliko poderotina oko srednjeg dijela i pazuha, košulja je u savršenom stanju.

Navodno, nju je nosio zvaničnik ili dvorjanin Sogdian imperije, kraljevstva koje se nekada nalazilo na prostoru današnjeg Uzbekistana i Tažikistana, a koje ne postoji od desetog vijeka. Kako kaže Benedikt Karter, čovjek zadužen za aukcijsku prodaju bliskoistočnog odsjeka aukcijske kuće Sotheby’s: “Ovakav komad u ovom stanju je nezamislivo rijedak”.

LuxLife.rs

Check Also

Ziraat bank Montenegro AD zapošljava: Rukovodilac za upravljanje sredstvima i odnosima sa finansijskim institucijama

Ziraat bank Montenegro AD raspisuje oglas za poziciju: Rukovodilac (M/Ž) za  upravljanje sredstvima i odnosima …

Leave a Reply

Your email address will not be published.