1000+: Za domaćinstva sa više od četiri člana stanovi i do 99 kvadrata

Dodajte komentar

U trećoj fazi projekta Hiljadu plus, 40 odsto stanova dobiće domaćinstva zaposlenih u javnom sektoru, a po 30 odsto bračni parovi supružnika do 35 godina starosti, i ostali korisnici, navodi se u odluci koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednic.

Odluka o bližim kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita fizičkim licima radi obezbjeđenja stana, odnosno stambenog objekta za socijalno stanovanje, kako su rekli iz Vlade, precizira uslove za kreditiranje građana sa srednjim i nižim primanjima.

“Prioritet u ostvarivanju prava za kupovinu stambenog objekta imaju samohrani roditelji i staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici”, ističe se u usvojenoj odluci.

Minimum 24 kvadrata

Veličina stanova koje će građani moći da kupe kreće se od 24 kvadrata za jednočlana i dvočlana domaćinstva, preko 60 kvadrata za mlade bračne parove, do površine od 99 kvadrata za domaćinstvo sa više od četiri člana. Potencijalni vlasnici stanova dobiće vaučere na osnovu pozicije na rang listi, koju će formirati Projektni odbor. Da bi to uspjeli moraju imati kumulativna primanja do 600 eura za podnosioca zahtjeva, 420 za drugog punoljetnog člana porodice, te 300 eura za svakog malolj etnog člana porodice podnosioca zahtjeva.

Vaučer važi 60 dana, a pod posebnim uslovima može biti produžen još 45 dana. Ako ne bude iskorišten za zaključivanje predugovora o kupovini stambenog objekta, vaučer će dobiti prvi naredni korisnik sa liste čekanja.

U odnosu na prethodne faze projekta Hiljadu plus, za ove kredite nije obavezno učešće građana, kupoprodajna cijena ne može biti veća od 1.110 eura po kvadratnom metru, a u ponudi će biti i stanovi iz starogradnje. Krediti se dodjeljuju uz godišnju fiksnu kamatnu stopu od 2,99 odsto, uz otplatu do 20 godina. Vrijednost treće faze projekta je 20 miliona eura, od kojih pola obezbjeđuje Vlada niskokamatnim kreditom kod Banke za razvoj Savjeta Evrope, a drugu polovinu komercijalne banke. Kako je ranije rečeno Dnevnim novinama, sada se očekuje raspisivanje javnih poziva za investitore, fizička i pravna lica koja nude stanove, te komercijalne banke, dok će tokom maja isto biti urađeno i za zainteresovane građane.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *