Vinski put Plantaža značajan segment turističke ponude Crne Gore

Sunčani aprilski dan, kompanija “13. Jul Plantaže” je iskoristila za turističko-poslovni susret sa dijelom najvažnijih predstavnika turističke privrede – predstavnicima turističkih agencija Crne Gore i turističkih organizacija gradova sa primorja. Važan događaj svojim prisustvom uveličali su i predstavnici Nacionalne turističke organizacije, direktorica Željka Radak Kukavičić, direktorica Turističke organizacije Podgorice, Tatjana Popović i Direktor Asocijacije turističkih agencija Crne Gore Orhan Hodžić. 

Posjeta kompaniji krenula je iz najstarijeg vinskog podruma – Lješkopolje osnovanog daleke 1963. godine u kojem je i počela priča o danas najjačem crnogorskom brendu i vinima koja vole milioni ljudi širom svijeta. Osvrt na stare sudove i mašine za preradu grožđa, a potom i upoznavanje sa načinom rada nove top vinarije smještene u srcu Storog podruma, zaintrigirali su sve prisutne. Većina gostiju nije ranije imala priliku da posjeti ovu riznicu, pa je prvi susret izazvao oduševljenje i probudio ideje za zanimljive buduće izlete za turiste, čime bi se, zaključak je svih, umnogome obogatila i upotpunila turistička ponuda kompanije i Podgorice – naše vinske prijestonice.

Nakon gutljaja vina Luča i Vladika gosti su krenuli ka vinogradu na Ćemovskom polju. Vožnja kroz najveću zelenu oazu u jednom kompleksu u Evropi, pogled na jedinstveni kanjon Rijeke Cijevne, ljepota kamena Ćemovskog polja i obilje Sunca koje ga grije, impresionirali su sve goste. Uz čašu rakije u samom središtu vinograda, na već popularnom Vidikovcu kompanije, gosti i domaćini nazdravili su zelenom prostranstvu, autohtonim sortama krstač i vranac, uslovima Ćemovskog tla i mediteranskoj klimi, čiji savršen splet je zadužen za rađanje velikih vina i rakija kompanije. Po riječima onih koji već godinama dovode turiste u posjetu kompaniji, uvijek se otkrije nešto novo i fascinantno, pa su tako gosti i u vinskom podrumu Šipčanik, uz degustaciju posebnih vina Šipcanik Krstač i Šipčanik Vranac, nanovo osjetili jedinstvenu podrumsku atmosferu i osmislili nove programe obilaska, poslovnih susreta i svečanih okupljanja u srcu vinskog hrama smještenom na 30m ispod površine zemlje.

Završnica druženja bila je u Restoranu Jezero, na obali Skadarskog jezera u jednom od najljepših nacionalnih parkova u ovom dijelu Evrope. Na terasi restorana kompanije gosti su uživali u slaganju vina i hrane pažljivo osmišljenom i predstavljenom od strane stručnog somelijera kompanije. Sjajnoj ekipi gostiju ovom prilikom predstavljena su i dva nova vina kompanije – pjenušac Crnogorski Val Rose i premium kupaža Epoha, od skoro promovisana kao vino jubileja – 55 godina Plantaža. Obilje pozitivne energije, gutljaji vrhinskih vina, savršeni zalogaji hrane, zvuci muzike lakih nota u jedinstvenom ambijentu učinili su završnicu druženja veličanstvenom.

Druženje su ispratili i predstavnici crnogorskih medija, a njihovo veliko interesovanje za programe obilaska, naša nova vina, brojne planirane aktivnosti i važna priznanja, bilo je iznad očekivanog, i još jednom potvrdilo da sinergija najvažnijih turističkih privrednika i nadležnih državnih institucija, uz kvalitetnu priču medija predstačlja dobitnu kombinaciju za promociju ne samo našeg brenda, već i generalno države Crne Gore-zemlje velikih vina.

Ovaj, uz brojne slične poslovno-edukativne susrete organizovane od strane kompanije, predstavlja korak dalje ka jačanju turističke ponude naše zemlje i podizanju nivoa vinske kulture i svijesti da našu zemlju moramo predstavljati prvenstveno kao vinsku-turističku destinaciju – kao zemlju Crnogorskog Vranca koji u sebi nosi posebni pečat jedinstvenog podneblja smještenog između mora i planina.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak Kukavičić je tokom ovog druženja sa Plantažama izkazala zadovoljstvo da je kompanija Plantaže iskoristila priliku da prije svega turističke agencije i predstavnike medija upozna sa onim što jeste ponuda ove kompanije.

“Svakako kada govorimo o turizmu u Crnoj Gori značajan segment ponude naše jeste ponuda sunca i mora. Ali za svakog turistu je jako važno da njegov boravak u bilo kojoj destinaciji bude sadržajan, da bude obogaćen, tako da razvoj dodatnih ponuda nešto na čemu Crna Gora je do sada radila, ali vjerujemo u budućnosti da ćemo još sa većim intenzitetom da radimo na tome. Pa tako da je i segment gastronomije razlog zbog kojeg gosti dolaze na neku destinaciju. Svakako vino i Crna Gora je nešto što se veže i kompanija Plantaža i mi u našoj komunikaciji sa svim tržištima promovišemo taj segment ponude kao nešto što Crnu Goru izdvaja u odnosu na druge destinacije”, kazala je Radak-Kukavičić.

Ona je kazala kako su uz kompaniju Plantaže oživjeli i vinski putevi širom Crne Gore.

“A i primorski region, taj dio oko Skadarskog jezera, i vinski putevi generalno, kroz etno-gastronomske staze su nešto što se promoviše i što ima sve veći broj gostiju. I ono što mi imamo kao pozitivnu informaciju kad su u pitanju gosti jeste, da u prncipu sve te sadržajne, tematske ture su nešto što upotpuni njihov doživljaj i što oni uvijek preporučuju za neke nove goste koji treba da dođu u Crnu Goru. Tako da vjerujem da ćemo zajednički sa kompanijom Plantaže, lokalnim turističkim organizacijama učiniti dodatno da se ova ponuda koja ima na još bolji način valorizuje i učini pristupačnije svim onim gostima koji dođu u Crnu Goru”, zaključila je Radak Kukavičić.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *