Važnost digitalizacije u zemljama Zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Na prvom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji je održan 18. i 19. aprila u Skoplju, naglašena je ambicija Dojče Telekoma da unaprijedi digitalnu transformaciju u tom regionu, radi ubrzanja ekonomskog prosperiteta i integracije u EU, saopšteno je iz kompnije. Istaknuta je važnost digitalne pismenosti za svakog građanina, ali i za ekonomiju i političku stabilnost u cjelini.

Samit je okupio šefove vlada i ministre zadužene za digitalnu agendu država regiona i Evropske unije koje učestvuju u Berlinskom procesu.

Član Upravnog odbora Dojče Telekoma, Tomas Kremer, istakao je važnost sigurnosti u procesu digitalizacije.

„Za digitalizaciju je potrebna sigurnost. Kao što digitalni prostor ne prati naše geografske mape, sajber bezbjednost se ne zaustavlja na državnim granicama. Za sajber bezbjednost potrebna nam je ujedinjena Evropa, koja podrazumijeva međusobnu saradnju, primjenu međunarodnih standarda i posvećenost, ne samo na evropskom, već na globalnom nivou.”

Dojče Telekom je zajedno sa ostalim partnerima predstavio dio Studije o uticaju digitalne transformacije na Zapadni Balkan, koji ukazuje da će zajednička digitalna strategija u zemljama ZB6 ubrzati proces integracije u EU. Digitalizacija će ojačati demokratiju, podstaći ekonomski prosperitet i stvoriti otvoreno društvo u regionu, a regionalna saradnja je ključni stub uspješne i održive digitalne transformacije.

Srini Gopalan, član Odbora DT za Evropu, govorio je na Samitu o digitalnim vještinama.

„Digitalizacija je dio našeg svakodnevnog života. Ona je već promijenila naš način komunikacije, rada i življenja, čak i naš način razmišljanja. Digitalizacija je integracija tržišta, industrija i društava. Studija o uticaju digitalne transformacije na Zapadni Balkan jasno pokazuje da će digitalizacija i digitalna pismenost kao i odgovarajući normativni okvir doprinijeti izgradnji novih perspektiva za Zapadni Balkan. To će pomoći da se smanji odliv kvalifikovanih ljudi iz zemalja ovog regiona”, istakao je Gopalan.

Rezultati istraživanja ukazuju da je proces digitalne transformacije društava na Zapadnom Balkanu u porastu. Porast indeksa digitalizacije od 10 odsto povezan sa rastom BDP-a od 0,63 odsto. Usvajanje politika koje intenziviraju digitalnu transformaciju doprinijeće povećanju ekonomskih performansi zemalja regiona, zaključeno je na Samitu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *