Evropsko tržište automobila: Oštar pad prodaje Nissana, Forda i Fiata

Dodajte komentar

Brandovi Nissan, Ford i Fiat doživjeli su oštar pad prodaje u Evropi u martu, pri čemu su nove registracije pale za 5,2 posto, pogođene padom u tri od pet najvećih tržišta u regionu, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji.

Registracije su prošlog mjeseca pale na 1,84 miliona širom EU i EFTA tržišta, navodi se u izvještaju koji je u srijedu objavila asocijacija ACEA.

Prodaja je pala u osam od 10 najprodavanijih grupa automobila. “Momentum počinje usporavati na nekim tržištima, a posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu”, navodi se u saopštenju ACEA.

Nissanova prodaja pala je prošlog mjeseca 16,3 posto, Fordova 14,6 posto, a Fiatova 13 posto.
Prodaja Volkswagen Grupe bila je nepromijenjena, s time da je obim prodaje glavnih VW robnih marki povećan za 1,8 posto,pri čemu je rast Seata bio 9,3 posto, a Škode 3,6 posto. Prodaja Audija pala je za 9,3 posto dok je Porscheov volumen smanjen za 11 posto.

PSA Group zabilježila je 1,4 posto dobiti za svoj Peugeot jedinicu, te pad od 3,7 posto za Citroen. Prodaja novih Opel/Vauxhall robnih marki pala je na 109.733 sa 130.462 u martu prošle godine.

Prodaja Renault Grupe pala je za 3,2 posto, pri čemu je sam Renault zabilježio pad od 7,5 posto, dok je Dacia bila na dobitku 11 posto. Renault je prodao 37 vozila svoje nove marke sportskih automobila Alpine.

Prodaja Toyotinih brandova pala je za 6,3 posto, dok je azijska konkurencija, Kia i Hyundai, bila na dobitku 4,5 posto i 3,3 posto.

BMW marka pala je za 6,6 posto, što je gore od Mercedes-Benza čiji je volumen skliznuo 1,8 posto.
Ukupna prodaja u Velikoj Britaniji potonula je za 16 posto u martu, jer su Brexit i pad prodaje dizelskih proizvoda narušili potražnju. Porast poreza na vozila koji je stupio na snagu u aprilu 2017. doveo je do bujanja kupovine prošlog marta.

Njemačko tržište je smanjeno za 3,4 posto, jer je pad prodaje dizel automobila ubrzan nakon što je sud presudio da gradovi mogu zabraniti vozila radi rješavanja problema zagađenja. U Italiji su se registracije smanjile za 5,8 posto, dijelom zato što kupci odgađaju kupovinu bufući da su političari u pregovorima za osnivanje nove vlade nakon nedavnih izbora.

Registracije u EU i EFTA u prvom tromjesečju porasle su za 0,6 posto, što je nasporiji rast od drugog tromjesečja 2013., kada je regija bila pod uticajem recesije.

(Indikator)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *