Buick Enspire – električni krosover sa 557 KS (foto)

Dodajte komentar

Američki brend Buick, član General Motors grupacije, predstavio je u kineskom gradu Vuženu svoj električni krosover koncept Enspire.

Daleko uglađeniji od Envisiona i Enclavea, ovaj krosover koncept odlikuje odvažna široka prednja maska sa sportskim usisnicima.

Ističe se i tanka svjetlosna grupacija uz sportski dizajniranu haubu. Sportski ton dodatno naglašava dinamična bočna linija, kosi krov, te masivna zadnja krila.

Dizajn zadnjeg dijela vozila prati prednji, sa takođe tankim štop svijetlima koja su povezana tananom hromiranom lajsnom.

Buick je objavio samo jednu fotografiju unutrašnjosti svog atraktivnog krosovera koja pokazuje prostranu kabinu u kojoj dominiraju dva masivna digitalna displija, kontrolne table i multimedijalnog sistema kojim se kontrolišu razne opcije poput grijanja sjedišta.

S obzirom na luksuzne ambicije Buicka, ne iznenađuju detalji od mikrofibera i prirodnog drveta i ambijentalnog osvjetljenja.

Za pogon su zadužena dva elektromotora koji zajedno proizvode 557 KS, uz pogon na sva četiri točka i ubrzanje 0-100 km/h za tačno četiri sekunde.

Buick nije otkrio detalje baterije, ali je objavljeno da je domet do 600 kilometara sa jednim punjenjem, koje je moguće i bežično.

Zahvaljujući posljednjoj tehnologiji brzih punjača, baterija može da bude napunjena do 80% kapaciteta za 40 minuta.

Enspire je prije svega predviđen za kinesko tržište, na kojem je Buick prošle godine prodao 1,2 od ukupnih 1,4 miliona vozila.

Osim Enspirea, Buick je predstavio i novi Velite 6, model konstruisan isključivo za kinesko tržište. Velite 6 standardno dolazi kao plug-in hibrid koji čine 1,5-litarski benzinac i dva elektromotora.

Kombinovana potrošnja ovog pogona je 1,4 litara na 100 kilometara uz domet od 700 km. Čisto električna verzija je planirana za 2019. godinu.

Oba modela, i Enspire i Velite 6 će biti predstavljeni javnosti na Auto salonu u Pekingu 25. aprila.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *