Ministri regiona podržali nagodbu: Stvara se novi Agrokor

Dodajte komentar

Ministri država regiona podržali su u utorak, na sastanku u Vili Bled u Sloveniji, do sada postignuti napredak u vlasničkom i poslovnom restrukturiranju Agrokora.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, Martina Dalić, ministar za privredni razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomke odnose BiH Mirko Šarović, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić te predstavnici Ministarstva privrede Crne Gore, prenio je Jutarnji list.

Martina Dalić predstavila je prisutnim ministrima osnovne informacije o nacrtu nagodbe povjerilaca koji je potpisan prošle sedmice, te podatke o poslovnom stanju koncerna i njegovih kompanija, kao i o daljim koracima koji će uslijediti u tom procesu.

Zdravko Počivalšek, ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije se na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka zahvalio Martini Dalić na pruženim informacijama, ustvrdivši kako je Slovenija prvenstveno zainteresovana za sudbinu Mercatora koji u toj državi zapošljava 10 hiljada ljudi. On je posebno naglasio imperativ da Mercator ostane snažan maloprodajni lanac, te nije htio da komentariše buduće vlasničke odnose u Agrokoru ni Mercatoru.

Ministar Šarović je rekao da je osnovna nagodba sa povjeriocima u slučaju “Agrokor” postignuta i nakon isteka roka za žalbu, u septembru, imaćemo novi Agrokor.

“Težak period je prošao. Agrokor je ušao u mirnu fazu. Rebrendiranje je proteklo uspješno, Mercator je ponovo u Bosni i Hercegovini i što je najvažnije obaveze prema dobavljačima izvršavaju se u zakonskom roku“, istakao je ministar.

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije je takođe pohvalio organiziranje ovog sastanka, te je naveo kako “nas nažalost, samo nevolja i problemi mogu navesti na organizovanje ovako korisnih sastanaka na kojem se mogu dobiti informacije iz prve ruke i predstaviti konkretne daljnje korake”.

“Ovo bi mogao biti model i za rješavanje ostalih problema na koje nailazimo, a drago mi je da mogu reći kako Agrokorove kompanije koje posluju u Srbiji stabilno i uspješno rade i zapošljavaju 11 hiljada radnika. Pretpostavljam da će određene srpske kompanije biti zainteresovane da naknadno otkupe neke Agrokorove tvrtke u Srbiji, ali to je stvar tržišta. Za sada je najvažnije da je restrukturiranje Agrokora donijelo stabilnost i nadam se da ćemo sličan sastanak organizovati u septembru kako bi se vidjelo kakva je tada situacija, u vlasničkom i poslovnom smislu u Agrokoru”, kazao je Ljajić.

I Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za konkurentnost Ministarstva privrede Crne Gore je takođe podržala stabilno restrukturiranje Agrokora i izrazila nadu da će se u predviđenom roku postići i konačna nagodba povejrilaca koncerna.

Martina Dalić je, pak, kazala kako je svjesna Agrokorove važnosti za ekonomije susjednih država i da zbog toga ovakvi sastanci imaju veliku važnost, kako bi svi bili na vrijeme i konkretno upoznati s tokom procesa restrukturiranja Agrokora.

(Indikator.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *