Franak ponovo blizu psihološke granice od 1,2 eura

Dodajte komentar

Švajcarski franak izgubio je na vrijednosti u posljednjih više od mjesec dana te se ponovo primakao psihološki važnoj granici od 1,20 eura.

To je kurs koji Švajcarska narodna banka (SNB) januara 2015. fiksirala kao minimalni. Sa ukidanjem minimalnog kursa, korisnici kredita u francima sa bili u nevolji. Zbog brzog rasta franka kao posljedica ukidanja, zajmovi u francima postali su skuplji.

Stručnjaci iz Erste banke ne očekuju da će švajcarski franak u predvidivoj budućnosti i dalje snažno slabiti, stoga u ovom trenutku savjetuju zajmoprimcima da ozbiljno razmotre pretvaranje svih ili većeg iznosa zajmova u švajcarskim francima u eure.

Za zajmoprimce, ova situacija bi takođe mogla biti privlačna, jer se trenutno mogu dogovoriti niske, dugoročno osigurane kamatne stope u eurima. To bi moglo dovesti i do smanjenja mjesečnih rata u vezi sa produžetkom otplate, ako to klijent želi (što je moguće samo za eurske kredite). Ovdje se, međutim, primjenjuje svaki pojedinačni kreditni odnos između banke i klijenta.

Izvor: Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *