Vraćeno 2,9 miliona eura preplaćenih doprinosa

Dodajte komentar

Poreska uprava je za 380 građana, poreskih obveznika u prošloj godini vratila 2,93 miliona eura preplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, saopšteno je Pobjedi iz ove institucije.

To znači da je u prosjeku po osobi preplaćeno 7.700 eura.

“Na osnovu analize lica koja su ostvarila pravo na povraćaj doprinosa u 2017. utvrđeno je da je među njima najveći broj zaposlen u djelatnostima telekomunikacija, bankarskih i finansijskih institucija, osiguravajućih društava i hotelijerstva”, objasnili su iz Poreske uprave u odgovoru na pitanje u kojim djelatnostima je isplaćeno najviše preplaćenih doprinosa.

Poresku upravu zakon sprečava da kaže imena onih koji su dobili najveće iznose preplaćenog doprinosa, jer je to normirano kao poslovna tajna.

Pravo na povraćaj obveznici imaju u skladu sa Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilnikom o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa. Najviša godišnja osnovica iznosila je 50.500 eura. Poreski obveznici imaju pravo na povraćaj doprinosa uplaćenih na ukupnu godišnju osnovicu koja prelazi navedeni maksimalni iznos ističu iz ove institucije.
U prošloj godini pravo na povraćaj ostvarilo je 45 osoba više nego u 2016, a ukupni isplaćeni iznos veći je za 600.000 eura.

“Tokom 2016. izvršen je povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 335 fizičkih lica u ukupnom iznosu od 2.285.546 eura”, objavila je Pobjeda prije godinu.

U Crnoj Gori je, po posljednjim podacima Monstata, prosječna neto zarada 511 eura, a bruto sa porezima i doprinosima 767 eura.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *