Vlada uvećava kapital u EPCG, za akcije daje 69 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada donijela je odluku o povećanju udjela u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine.

To je odlučeno juče, nakon što je Vlada, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljenog mišljenja većine članova, usvojila prijedlog Ugovora o izvršenju Put opcije i proslijedila ga Skupštini na razmatranje.

“Predlogom Ugovora predviđeno je da, umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7.826.438 akcija, država uplati 68,9 miliona eura za 17.252.885 akcija, i već tokom maja 2018. godine poveća vlasnički udio u Elektroprivredi Crne Gore EPCG sa 57,01 na 70,16 odsto umjesto na, inicijalno predviđenih 63 odsto. Na ovaj način, osim što se stiče dvotrećinsko vlasništvo i odgovarajuća akcionarsaka prava, država već u prvom koraku praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine”, navode u Vladi.

Preostale akcije biće, prema Ugovoru, preuzete od strane EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, i od strane države u naizmjeničnim tranšama.

Ugovor, takođe, predviđa mogućnost povratka na osnovni scenario isplate u slučaju da bilo koju od planiranih tranši sticanja sopstvenih akcija nije moguće realizovati.

“U poređenju sa osnovnom varijantom iz ugovora iz avgusta 2016. godine, novim ugovorom postiže se trostruko brža realizacija raskidne klauzule strateškog partnerstva, stvaraju se preduslovi za definisanje jasnih razvojnih i investicionih planova u nacionalnoj elektroprivredi, ali i ostvaruje značajna finansijska ušteda u iznosu od oko 20 miliona eura, odnosno osam odsto vijednosti inicijalno ugovorene put opcije. Novim ugovorom potvrđuje se odgovoran odnos države prema ugovorenim obavezama”, objašnjavaju u Vladi.

A2A upravlja EPCG od 2009. godine, kada je kupila oko 43 odsto akcija EPCG za 430 miliona eura. Upravljanje je preuzela Vlada, kada su Italijani aktivirali put opciju.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *