Euro najsnažniji u tri nedjelje prema dolaru

Dodajte komentar

Kurs eura u utorak je na međunarodnim tržištima dostigao najviše nivoe u tri nedjelje prema dolaru kako jača sklonost investitora riziku uslijed dobrih ekonomksih vijesti iz Kine i stišanih bojazni od novih napada na Siriju.

Euro je ojačao 0,3 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 1,2412 dolara, najviše nivoe od 28. marta. Dolar je oslabio i prema jenu, na 106,96 jena, u očekivanju susreta američkog predsjednika Donalda Trmpa s japanskim premijerom Shinzom Abeom te se drži ispod najvišeg niva u sedam nedjelja od 107,78 jena koju je nakratko dostigao u petak.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima jutros skliznuo 0,2 posto.

Među dobitnicama je bila i britanska funta, koja je jutros nakratko dostigla najviši nivo prema dolaru od britanskog referenduma u junu 2016. o izlasku Britanije iz EU-a zbog optimizma vezanog uz očekivano povećanje ključnih kamatnih stopa idući mjesec. Ulagače je ohrabrilo i sve rjeđe spominjanje nekontrolisanog Brexita.

Uz funtu, dolar je oslabio i prema nekoliko azijskih valuta uključujući korejski won, a koje su kupovane jer se ulagači nadaju da će se američko-kineski trgovinski sukob stišati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *