“Barclays”: Bitkoin je dostigao svoj maksimum

Dodajte komentar

Analitičari “Barclays”-a navode da bitkoin više nikada neće dostići vrhunac, koji smo vidjeli u decembru prošle godine.

Ovakva se procjena zasniva na poređenju kretanja cijena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija, koje su pogađale čovječanstvo.

Tim analitičara, koji je vodio Joseph Abate, zaključio je da bitkoin ima identične odlike, kao i virus gripe. Dakle, širi se do određenog nivoa, a onda se zaustavi.

“Kada dovoljno velik udio u populaciji postane sumnjičav prema špekulacijama kakve predstavljaju kriptovalute, pa uz to i taj dio populacije postane svjestan svih onih, koji drže kriptovalute u posjedu, dolazi do pritiska na cijene. Kao kod gripe, ona se širi sve do trenutka kad dovoljan udio u populaciji postane svjestan njenog širenja i onih, koji je imaju pa ih izbjegavaju, ona nema više gdje da se širi. Samo, dok kod gripe ona nestaje, kod kriptovaluta cijena pada, jer oni koji su ih imali u posjedu morali su ih početi prodavati”, navodi se u izvještaju “Barclays”-a.

U decembru prošle godine cijena bitkoina iznosila je 19.483 dolara, a u petak je bila na nivou od 7.767 dolara, što je skoro dva i po puta puta slabije.

Čini se da je stvar u odnosu ponude i potražnje. “Barclays” tvrdi da takve vrhunce više nećemo gledati, jer je u decembru dostignut maksimalan broj investitora, koji su spremni da ulažu u kriptovalute, a kad se vidjelo koliko je riskantno takvo ulaganje, počela je stagnacija novih ulagača, kao i bijeg onih postojećih.

Ipak, prethodne nedjelje bitkoin je počeo ponovo da raste. Tako se 12. aprila dogodio iznenadni rast vrijednosti bitkoina od 1.000 dolara za samo sat vremena. To do sada nikad nije zabilježeno. U pozadini svega stajalo je najveće trgovanje njima u vrijednosti od milijardu dolara.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *