Željezara napravila 33 miliona gubitka

Tosčelik, firma koja upravlja nekadašnjom Željezarom, i u 2017. godini je nastavila da niže višemilionske gubitke. Minus u poslovanju u 2017. godini je iznosio preko sedam miliona eura, pokazuju podaci iz finansijskog iskaza te kompanije dostavljeni Poreskoj upravi. Time je ukupan gubitak preduzeća koje je 2012. godine kupilo imovinu Željezare dostigao 33 miliona eura. Tosčelik, koji je dio Tosjali grupe, prije pet godina je napravio minus od 8,4 miliona, 2014. godine četiri miliona, godinu kasnije sedam miliona, a 2016. godine šest miliona eura.

Na čelu Sindikata Željezare kada su Turci preuzeli fabriku bio je Janko Vučinić, koji je sada poslanik i predsjednik Radničke partije. On smatra da je nemoguće da Tosčelik ostvaruje tolike gubitke.

“Nemoguće je da se u dva pogona Čeličani i Kovačnici, koje su u odličnom stanju i sa 250 radnika, posluje sa tolikim gubicima. Mislim da su to frizirani gubici. Da posluju sa gubicima, ne znam zašto bi forsirali pronzvodnju. He vjerujem da su došli u Nikšić da isplaćuju plate radnicima i trpe gubitak, tako da su to vjerovatno frizirani podaci, a Željezara možda služi za finansijske malverzacije Tosjali holdinga”, rekao je Vučinić.

Podsjetio je da je Željezara ustupljena Tosjaliju zbog obećanja i dogovora da će pokrenuti proizvodnju i da će ona biti oko 400 hiljada tona godišnje, da će promet biti 500 miliona, a da će zapošljavati 500 do 600 radnika.

“Danas od toga nema ništa. Ispostavilo se da je to bila prevara”, kazao je Vučinić.

On je dodao da se jednom dijelu radnika ne uplaćuju porezi i doprinosi i da je preduzeće zbog toga u privilegovanom položaju.

“Velika je greška bila što su Turci uzeli Željezaru, a ne „Neksan”, koji je zapošljavao hiljadu radnika i davao plate od hiljadu eura u Čeličani. Turci su plate smanjili na 250 eura, da bi ih od tada povećali na 350 do 400 eura. Turcima bi se trebalo zahvaliti na saradnji i vratiti im novac koji su dali za imovinu Željezare. To bi bilo najbolje i za nas i za njih”, zaključio je Vučinić. On je bio prvi radnik koji je napustio Željezaru nakon dolaska Tosčelika. Tada je kazao da su ga lažno optužili i istjerali iz fabrike iako je bio predsjednik sindikata.

Izvor: Dan, CdM

Check Also

CBCG: Trgovina kripto-valutama ima špekulativna obilježja

Kada se u Crnoj Gori priča o kripto-valutama i blokčejn tehnologiji dominantna asocijacija je brza …

Leave a Reply

Your email address will not be published.