Saudi Aramco: Najprofitabilnija kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije, Saudi Aramco, u prvoj polovini 2017. godina ostvarila je neto dobit od 33,8 milijardi dolara, navodi Bloomberg, pozivajući se na interne dokumente kompanije u koje su dobili uvid.

Ako je ta informacija točna, to bi značilo da je naftni div najprofitabilnija svjetska kompanija premašujući vrijednosti tehnoloških giganta poput Applea i Samsunga.

Osim toga, Bloomberg izvještava da Saudi Aramco gotovo da nema nikakvih finansijskih obveza i da su njihovi troškovi proizvodnje samo djelić standarda naftne industrije.

Ipak, finansijski teret kompanije očituje se u tome da finansira socijalna davanja i vojne troškove te rasipni životni stil stotina prinčeva. Nadalje, s rastom cijena nafte raste i porez koji Saudi Aramco mora plaćati, a prema Bloombergovim računicama, s povećanim trošenjem kapitala to će ograničiti opseg plaćanja dividendi nakon izlistavanja dionica kompanije (ako do toga uopšte dođe), prenosi Jutarnji.hr.

Obračuni pripremljeni prema međunarodnom standardu za finansijske izvještaje (IFRS) pokazuju i osjetljivost naftne kompanije na cijene nafte. U prvoj polovini 2016., kada je prosječna cijena iznosila 41 dolar po barelu, Aramco je ostvario neto dobit od 7,2 milijarde dolara. Budući da je u 2018. cijena nafte narasla na više od 70 dolara po barelu, ovogodišnja neto dobit trebala bi biti značajno veća nego u 2017.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *