Vjerovali ili ne, luksuzni brendovi zarađuju previše

Dodajte komentar

Poznati evropski brendovi luksuzne robe često imaju toliko novca da – ne mogu da ga potroše. Naime, korporacije poput LVMH-a (Louis Vuitton i Moet Hennessy), Kerig-a (koji posjeduje brendove Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta…), Hermes-a (proizvodi luksuzne marame, kravate, parfeme, satove itd) i Richemont-a (obuhvata brendove Cartier, Chloé, Dunhill, Giampiero Bodino, Montblanc i mnoge druge) imale su krajem 2017. ukupni dobitak od 17,4 milijarde eura.

I ove godine međutim bilježe rast, posebno na velikom i bogatom kineskom tržištu, pa je tako LVMH objavio da je u prvom kvartalu 2018. imao rast prodaje od 13 odsto.

Kako bi potrošio viškove Hermes plaća specijalnu dividendu akcionarima u ukupnoj vrijednosti od 528 miliona eura dok Richemont želi da kupi upravljački udio u jednom onlajn ritejleru. Navedene transakcije međutim neće dovoljno olakšati džepove pomenutih brendova.

Jedna od mogućnosti za pametan utrošak novca su akvizicije ali s obzirom na situaciju u sektoru poznatih modnih brendova tu nema mnogo mejsta za manevrisanje. Zato prisvajaju manje luksuzne kompanije – tako LVMH posjeduje čak 70 različitih brendova. Međutim najveći igrači donose i najveći profit. Možda je i to razlog što se šuška da bi ovi privredni giganti uskoro mogli da se nadmeću za brendove poput kompanija Burberry i Tiffany & Co. Ali opet, postavlja se pitanje kako će potrošiti nove prihode koje će im donijeti ova velika imena modne industrije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *