Preduzećima za uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje do 5.000 eura

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas Javni poziv za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za period 2017-2020. godine, za 2018. godinu, koji će biti otvoren do 14. maja. Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju Programa iznosi 140.000 eura, a mikro, mala i srednja preduzeća mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć u maksimalnom iznosu do 5.000 eura.

To, ističu u Ministarstvu, znači da mala privredna društva mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć do 70 odsto opravdanih troškova, a srednja privredna društva do 60 odsto opravdanih troškova.

Pravo učešća u Programu finansijske pomoći imaju registrovana mikro, mala i srednja privredna društva u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o računovodstvu, registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata koja posluju 100 odsto u privatnom vlasništvu, imaju sjedište na teritoriji Crne Gore, dostave zvanične finansijske izvještaje za prethodne dvije godine poslovanja (2016. i 2017. godina) u kojima nije iskazan neto gubitak, redovno izvršavaju obaveze plaćanja poreza i doprinosa, a za iste aktivnosti nijesu koristili sredstva finansijske pomoći iz državnog ili lokalnog budžeta.

Programom finansijske podrške za mikro, mala i srednja preduzeća može se odobriti finansijska pomoć za konsalting i akreditaciju tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, kao i konsalting i sertifikaciju za sisteme mendžmenta.

“Cilj ovog Programa je da obezbijedi podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima, naročito iz manje razvijenih jedinica lokalne samoupave, da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda koji se odnose na proizvode, sisteme menadžmenta, osoblje, ispitivanje, kontrolisanje i sertifikaciju i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Prijavna dokumentacija za učešće u Programu, sa detaljnim informacijama o namjeni, uslovima i kriterijumima, procedurama sprovođenja Programa, može se preuzeti u Ministarstvu ekonomije, kao i na njihovoj web adresi.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *