Kako da vješto izbjegnete prekovremeni rad?

Dodajte komentar

Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka očekivanja kompanije i nadređenih su najveći izvor stresa današnjice. Pročitajte kako da izbjegnete nametanja koja ne spadaju u vaš opis posla ili još gore, nisu plaćena, ali i kako da izbjegnete situaciju da zbog toga ispadnete nevaspitani, nezahvalni i eventualno pred otkazom.

Ne dozvolite da vas uvuku u “da” mašinu

Kada jednom kažete “da”, vidjećete kako će malo-malo neko baciti fasciklu na vaš sto. Nemojte biti naivni i izbjegavajte pretrpavanje poslom i izlaženje svima u susret.

Predložite alternative

Ukoliko je vaš kolega na bolovanju, a posao ima rok izvršenja, predložite direktoru da vam dodijeli drugog kolegu i tako pomogne. Ovo je fin način da kažete “ne” tolikoj količini posla i prekovremenom radu.

Mjerite vrijednost posla

Ako ste uočili da vam dodatni posao neće pomoći da naučite ništa novo ili zaradite dodatni novac, onda zaista otvoreno recite “ne”. Nema poente da trošite dragocjeno vrijeme na ovakve stvari.

Zauzmite se za sebe

Mnogo je više pritisaka sa svih strana. Kada primijetite da ste pod takvim stresom da i vaše lično vrijeme za odmor ili druženje sa porodicom i prijateljima pati, ustanite i zauzmite se za sebe.

Provjerite raspored

Čak i kada vam ponude novac za prekovremeni rad, razmislite bolje koje ćete obaveze morati da odložite, kao i da li ćete to psihički i fizički moći da izdržite.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *