Crna Gora postala 150 članica OECD

Dodajte komentar

Crna Gora je postala 150 članica OECD Globalnog foruma o transparentnosti i automatskoj razmjeni informacija u poreske svrhe, saopšteno je iz ministasrstva finansija.

Riječ je, kako dodaju, o međunarodnom tijelu koje je preuzelo vodeću ulogu na polju razvoja globalnog standarda za razmjene informacija u poreske svrhe, i to: razmjenu informacija na zahtjev (EOIR) i automatsku razmjenu informacija o finansijskom računu (AEOI).

“Zahvaljujući tehničkoj podršci koju Globalni Forum pruža zemljama članicama, Crna Gora će u narednom periodu biti posvećena potpunom usklađivanju nacionalnog poreskog zakonodavstva i prakse sa međunarodnim standardima, te potpisati Multilateralni ugovor za primjenu mjera koje se, u cilju sprječavanja erozije poreske osnovice i premještanja dobiti, odnose na ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ovim će se omogućiti dostupnost i automatska razmjena informacija između zemalja članica Foruma”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Globalni standard na području automatske razmjene informacija odnosi se na razmjenu informacija o finansijskim računima kod finansijskih institucija koje će nadležne poreske administracije međusobno razmjenjivati.

“Uvođenje standarda omogućiti će pojednostavljenje postupka, veću uspješnost i niže troškove prikupljanja relevantnih podataka u poreske svrhe za poreske administracije i finansijski sektor”, dodaju oni.

Ministar finansija Darko Radunović je saopštio da će Crna Gora posvećeno i u zajedništvu sa ostalim članicama raditi na suzbijanju utaje poreza, te izrazio zadovoljstvo članstvom u Forumu koji će našoj zemlji donijeti najbolje standarde i praksu, kao i partnerstvo sa najrazvijenim zemljama svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *