Uprave, vlade i centralna banka krivi za gubitke slovenačkih banka

Dodajte komentar

Za loše poslovanje i gubitke slovenačkih banaka od 2004. do 2013. godine, što je tada rezultiralo njihovom dokapitalizacijom i sanacijom državnim sredstvima, odgovorne su sve uprave banaka, ali i sve vlade i regulatorni organi, na kraju i centralna banka i njeni guverneri, stoji u izvještaju parlamentarne komisije objavljenom u srijedu.

Uprave su zanemarivale rizike loših kredita, odobravanih u doba kada su imale prepune kreditne portfelje, stoji u izvještaju.

Kako je u srijedu na konferenciji za novinare kazao predsjednik komisije Anže Logar, oni koji su objektivno i subjektivno odgovorni za takav razvoj događaja, a radi se u prvom redu o upravama banaka iz tog vremena i nadzornim odborima, trebali bi za to i kazneno odgovarati.

Komisija je izvještaj o kom još trreba da se izjasni parlament na plenarnom zasjedanju prihvatilo jednoglasno, a zastupnicima će predložiti i osnivanje posebnog specijalizovanog suda za progon kriminaliteta u bankarstvu.

Prijedlog takvog zakona u proceduru treba predložiti što prije, a to bi u prvom redu bila zadatak vlade, kazao je Logar na konferenciji za novinare.

Prema riječima Logara, više uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) i mariborske Nove kreditne banke Maribor (NKBM) odgovorno je krivično za loše bankarske prakse.

Te su uprave odgovorne i za neosigurane kreditne plasmane i zanemarivanje potencijalnog kreditnog rizika zbog čega je Slovenija u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek morala dokpitalizovati banke u državnom vlasništvu s više milijardi eura.

Objektivno su za zakašnjele reakcije i neodgovarajuće postupanje odgovorne i ranije vlade, nadzorni odbori u bankama, te regulatori finansijskog tržišta, u prvom redu bivši guverneri slovenačke centralne banke Marko Kranjec i Mitja Gaspari, ocijenjeno je u konačnom izvještaju na više od 1000 stranica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *