Uber predstavio novu aplikaciju za vozače koja im omogućava bolju zaradu

Uber je predstavio novu aplikaciju za svoje vozače koja je namijenjena za praćenje zarade u realnom vremenu. Riječ je o najnovijem pokušaju popularne prevozničke usluge da se poprave često napeti odnosi s vozačima.

Ova odluka je dio Uberovog programa “180 dana promjena” koji je pokrenut u junu prošle godine s ciljem uvažavanja prijedloga vozača, kao što je davanje napojnica i plaćanje naknade za vrijeme provedeno u čekanju putnika.

Aplikacija donosi niz poboljšanja, a riječ je i o uvođenju nove oznake za status koja će vozačima pomoći da odluče o svojoj narednoj lokaciji na osnovu broja zahtjeva za vožnju. Imat će notifikacije i poruke koje će im pružati uvid u mjesta gdje mogu zaraditi više novca, kao i povratnu informaciju od drugih vozača.

Uber je još prošle godine najavio značajnije promjene i bolje uslove za vozače, uključujući novu navigaciju i poštenije ocjenjivanje, a sve kao odgovor na dugogodišnje žalbe vozača, njihovu zaradu i tretman.

Bitno je naglasiti i to da su Uberovi vozači nezavisni ugovorni saradnici, a ne njegovi uposlenici, bez prava na plaćeno bolovanje i godišnji odmor. Također, obavezni su da sami plaćaju održavanje vozila i podmiruju ostale troškove.

Riječ je o kompaniji koja se priprema za inicijalnu javnu ponudu dionica 2019. godine, a prošle godine je izgubila 4,5 milijardi dolara i suočava se s jakom konkurencijom u SAD-u, ali i širom Azije, kao i s pritiscima regulatora u Evropi.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *