Muzej budućnosti u Dubaiju u kojem su jedine horizontalne površine podovi (foto, video)

Dodajte komentar

Oblikovanje i izgradnja novog muzeja u Dubaiju predstavlja jedan od najfuturističkijih i najsloženijih projekata trenutno u svijetu. To nije samo zato što je njegov oblik krajnje neobičan – izgleda poput svemirskog broda – već i što se u njemu primijeniti novi principi gradnje koji će postati orijentir za nove projekte u Dubaiju.

Projekat za Muzej budućnosti izvela je arhitektonska firma Killa Designs po strogim principima energetske efikasnosti. Zato je dobio LEED sertifikat i okarakterisan je kao izrazito održiv objekat.

Pogledajte kako će muzej izgledati:

https://youtu.be/AaJGZ2aG868

Inspiraciju za ovakvu formu objekta arhitekte su dobile izučavajući principe feng šuia, prema čemu zaobljeni oblik zgrade predstavlja Zemlju i nebo, dok šupljina u centralnom dijelu implicira na ono što je nepoznato, piše CNBC. U ovoj zgradi praktično nema horizontalnih površina sem podova.

Cjelokupna fasada objekta ukrašena je arapskom kaligrafijom.

Vazduhoplovstvo i arhitektura

Za izgradnju objekta pozajmljene su tehnike koje se koriste u industriji vazduhoplovstva, kako bi se dobila savršeno glatka površina strukture izgrađena od nerđajućeg čelika i panela od fiberglasa.

Otvaranje 2019. godine

Muzej budućnosti namijenjen je čuvanju i izlaganju artefakata prošlosti, ali isto tako će biti inkubator za inovacije. Planirano je da novi muzej bude otvoren 2019.godine.

Izvor: Gradnja.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *