Dopunjena optužnica protiv četiri bivša čelnika EPCG i A2A

Specijalno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podgorici dopunjenu optužnicu protiv četvorice italijanskih državljana, koji se terete za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.

Viši sud je u februaru vratio Tužilaštvu ovu optužnicu uz obrazloženje da je optužni akt vraćen zbog “administrativnih nedostataka”. Specijalno tužilaštvo je 16. januara podiglo optužnicu kojom su obuhvaćeni bivši izvršni direktor EPCG Enrike Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bjanko i Masimo Sala i bivši izvršni direktor A2A Renato Ravaneli.

Italijani, protiv kojih je podignuta optužnica, terete se da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetili Elektroprivredu Crne Gore za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano. Italijanska kompanija A2A je prije tri i po mjeseca u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona eura za konsultantske usluge. Podsjećamo, istraga je pokrenuta na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede.

Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A Reti eletrika i BAIN Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora.

Sporne ugovore potpisao je tadašnji izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, a Fabio Bjanko je na mjesto finansijskog direktora došao 2010. godine. Prethodno je na toj funkciji bio Masimo Sala. Prema informacijama iz istrage, Malerba i Sala nijesu pravovremeno obavijestili odbor direktora i akcionare EPCG o sklopljenom ugovoru. Kad je odbor direktora EPCG za to saznao, crnogorska strana je zatražila obustavu plaćanja.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.