Uskoro događaj koji slavi inženjerstvo u Crnoj Gori

Dodajte komentar

U sklopu projekta “Dani inženjera”, koji će trajati od 19. do 24. aprila, realizovaće se naučna konferencija, inženjersko takmičenje, različite radionice i sajam fakulteta.

Cilj ovog projekta je da upozna mlade u Crnoj Gori sa prilikama za zapošljavanje, studiranje, pronalazak karijere i probudi istraživački duh u njima.

Događaj će otvoriti STEMcon (Science, Technology, Engineering and Mathematics) konferencija. Jednodnevna konferencija okuplja ugledne inženjere, profesore na fakultetima i predstavnike kompanija, koji će održati kratke govore o ovoj sferi, poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet, zanimljivosti u ovoj oblasti ili inspirativne priče iz njihovih života. Tokom dana će se održati više predavanja koja za cilj imaju da inspirišu mlade u Crnoj Gori i da pokažu kakve su prilike za razvoj našeg društva u ovim oblastima. Na kraju dana održaće se panel diskusija na kojoj će naši učesnici razgovarati o naučno-poslovnoj sceni u Crnoj Gori i mogućnostima za uspjeh na našem tržištu. Konferencija će se održati 20. aprila, dan nakon svečanog otvaranja projekta.

“Pored konferencije, organizuje se i EBEC Challenge takmičenje za studente, sedmu godinu za redom i jedino ove vrste u Crnoj Gori. Studentske ekipe imaju mogućnost takmičenja u dvije kategorije: studija slučaja i timski dizajn. Timski dizajn podrazumijeva pronalazak tehničkog i projektnog rješenja za zadati problem uz određene ograničene resurse, dok studija slučaja obuhvata osmišljavanje idejnog rješenja za zadati problem korporativne ili poslovne prirode.Takmičenje u obije kategorije traje po jedan dan i okuplja do 20 ekipa od 3 do 4 člana”, navode organizatori.

Pobjednici dobijaju besplatno učešće na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Challenge Balkan, gdje se takmiče sa najboljim inženjerima iz Mostara, Novog Sada, Niša, Beograda, Skoplja, Maribora i Zagreba, kao i brojne vrijedne nagrade.

“Dani inženjera” biće zatvoreni sajmom fakulteta, koji će se održati 24. aprila, namijenjen svim maturantima u Crnoj Gori, a koji organizuje Univerzitet Crne Gore i Karijernim centar u saradnji sa studentskom organizacijom BEST Podgorica. Na sajmu će biti predstavljen i rad određenih organizacija i institucionalnih tijela.

Prijave za učešće na takmičenju ili konferenciji, kao i više informacija o samom događaju, mogu se pronaći na web stranici www.best.ac.me.

Ovaj događaj organizuje BEST (Board of European Students of Technology). U pitanju je studentska organizacija osnovana 1989. godine, koja danas broji 96 lokalnih grupa u 33 zemlje i preko 4 000 članova. Misija ove organizacije jeste da uspostavi komunikaciju i saradnju među evropskim studentima, omogući im razmjenu znanja i iskustava, a sve to sa ciljem razvoja njihove globalne misli, upoznavanju drugih kultura, međusobnog razumijevanja i osposobljavanja za dalji rad u internacionalnom okruženju.

BEST Podgorica je jedna od 96 lokalnih grupa sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore. Više informacija o njihovom radu možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici BEST Podgorica ili web stranici www.best.ac.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *