Predsjednik “JPMorgan Chase” Jamie Dimon: Financijska kriza je neizbježna

Dodajte komentar

Predsjednik najveće američke multinacionalne investicione banke “JPMorgan Chase” Jamie Dimon u godišnjem izvještaju se osvrnuo na sve važnije ekonomske i društvene probleme i najavio novu finansijsku krizu.

„Nije nerazumno da SAD insistira na jednakosti”, napisao je Dimon osvrćući se na trenutno najvažniju svjetsku temu trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Prema njegovim riječima, prakse u trgovanju često nisu poštene. Intelektualno vlasništvo često se krade, a prava na ulaganje i posjedovanje kompanije u nekim zemljama nisu ista kao i u Americi.

S druge strane, sama mogućnost trgovinskog rata stvara rizik i nesigurnost u svjetskom ekonomskom sistemu, zaključio je i obrazložio potencijalni plan djelovanja SAD, koji uključuje detaljno definisanje onoga što zapravo SAD želi od Kine, određivanje roka u kojem njihovi zahtjevi moraju biti ispunjeni i udruživanje s Japanom i Evropom. Isto tako, SAD bi trebalo da posluša svaku legitimnu kinesku primjedbu, navodi Dimon, prenosi “Jutarnji list”.

Što se tiče finansijske krize, Dimon smatra da je ona neizbežna. Iako je finansijsku sistem bolje uređen zbog nedavne krize, još uvjek nije dobro pripremljen za ono što dolazi.

„Kada sljedeća kriza započne, nije bitno gdje i kako, mnogi će finansijski akteri djelovati ili iz nužnosti ili iz sentimenta”, kaže, a ono što nam nedostaje je bolje razumijevanje kako bi se stvari mogle razvijati. Problem nastaje kada centralne banke moraju da reaguju na zbivanja na tržištu, umjesto da ih usmjeravaju, a ta nas mogućnost čeka u budućnosti, tvrdi Dimon.

On se osvrnuo i na sve veći problem internet bezbjednosti. Nakon što je u februaru, u izvještaju američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) spomenuo kriptovalute i okarakterisao ih kao pretnju i rizik, u novom je izvještaju predsjednik JP Morgan Chasea izbjegao direktno spominjanje digitalnog novca i osvrnuo se na potrebu za većom internetskom bezbjednošću.

„Moramo biti agresivniji u našoj zaštiti od internetskih prijetnji, kako unutar bankarskog sistema, tako i izvan njega, ovdje mislim na ne-banke (non banks), upravljače novcima i berze”, stoji u pismu i dodaje kako se to može postići boljom regulacijom koju je potrebno pojačati u onim djelovima koji mogu garantovati globalnu pravednost.

Dimon je u svom pismu komentisao i Brexit, birokratiju, javnu politiku i ObamaCare. Finansijski izvještaj za 2017. godinu na preko 300 strana sadrži i detaljne podatke o prošlogodišnjem poslovanju. Tako je JPMorgan u prošloj godini ostvario ukupne prihode od 103,6 milijardi dolara, s neto zaradom od 24,4 milijarde dolara, vrijednost u imovini procjenjuje se na 2,5 biliona dolara, a LinkedIn ih je proglasio i top poslodavcem za prošlu godinu, stoji u izveštaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *