Boka i Nikšić bez građevinskih inspektora, moguć građevinski haos

Dodajte komentar
Ilustracija

U Inspekciji za građevinarstvo zaposleni su glavni inspektor i svega četiri inspektora. Zbog obimnosti posla u cijeloj državi neophodno je što hitnije zaposliti veći broj inspektora, pokazuje zvanični Izvještaj. U dokumentu se upozorava da je zbog svega moguće kršenje zakona od investitora, ugrađivanje neatestiranih građevinskih materijala i druge nepravilnosti u građenju objekata.

U dokumentu se ističe da su problemi u radu ove inspekcije nemogućnost da četiri inspektora za građevinarstvo , obzirom na broj primljenih inicijativa, prijava građenja i izdatih građevinskih dozvola, da efikasno preduzmu sve Zakonom predviđene mjere na željen način.

„U svim opštinama sjeverne regije inspekcijski nadzor vršio je jedan građevinski inspektor, glavni građevinski inspektor u opštinama Bar, Ulcinj i dva inspektora za Podgoricu, Cetinje, Danilovgrad i Budvu, dok za Tivat, Kotor, Herceg Novi i Nikšić nema zaposlenih inspektora, tako da inspektori zbog velikog broja inicijativa, zahtjeva za kontrolu upućenih od strane policije i tužilaštva, kao i građana i nevladinih organizacija koji su upućeni iz svih krajeva Crne Gore, među kojima se najveći broj njih odnosi na primorje i Podgoricu, ne mogu iste odraditi u zakonskom roku“, piše u Izvještaju.

U Odsjeku za građevinsku inspekciju tokom prošle godine bilo je tri službena vozila, odnosno jedan građevinski inspektor je bio bez službenog vozila.

„U ova godini se očekuje početak primjene Zakona o građevinskom proizvodu, što dodatno usložnjava rad građevinskih inspektora, i iziskuje potrebu za povećanjem broja inspektora“, potencira se u izvještaju.

U organizaciji rada inspekcije prioritet je postupanje po inicijativama građana, nevladinih organizacija, Uprave policije i organa sudstva i tužilaštva.

„Zbog svega toga nijesmo u mogućnosti da postupimo po značajnom broju uredno prijavljenih “prijava građenja” od strane investitora odnosno izvođača i izvršimo inspekcijski nadzor objekata u izgradnji. Posljedica navedenog je, uslovno rečeno, nedovoljno poštovanje zakona od strane učesnika u izgradnji, što otvara prostor za nepoštovanje tehničke dokumentacije, rad nelicenciranih izvođača kao i nelicenciranih privrednih subjekata i inženjera koji vrše nadzor nad izgradnjom objekata, ugrađivanje neatestiranih građevinskih materijala i druge nepravilnosti u građenju objekata. Neblagovremeno postupanje po prijavama građenja i kasno utvrđivanje odstupanja od projektom predviđenih radova mogu usloviti donošenje rješenja o zabrani odnosno rušenju u odmakloj fazi građenja, kada je izvršenje tih rješenja složeno i iziskuje velika materijalna sredstva“, zaključuje se u Izvještaju.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *