Tramp poražen u trgovinskom ratu, sad se nada da će Kina popustiti

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp iznio je predviđanje da će Kina ukinuti trgovinske barijere.

Tramp je izrazio optimizam da će, uprkos napetostima, dvije najveće svjetske privrede postići sporazum o intelektualnoj svojini.

Kako podsjeća Rojters, Vašington i Peking su jedan drugom posljednjih dana zapretili uvođenjem carina na proizvode čiji se uvoz mjeri desetinama milijardi dolara.

Tramp je, na svom tviter nalogu, napisao da će “Kina srušiti svoje trgovinske barijere, jer je to ispravna stvar” i dodao da će “carine postati recipročne i da će biti postignut sporazum o intelektualnoj svojini”.

On je ukazao i na svoj lični odnos sa kineskim predsjednikom Si Ðinpingom, napominjući će oni uvjek biti prijatelji, i dodao: “Velika budućnost za obije zemlje”.

Trampova administracija je u utorak najavila uvođenje 25-procentnih carina na 1.300 kineskih proizvoda iz oblasti industrijske tehnologije, transporta i proizvodnje medicinskih uređaja, sa namjerom da kazni Peking zbog njegove trgovinske prakse i navodne krađe intelektualne svojine.

Kina je, odmah zatim, najavila da će uvesti nove carine od 25 odsto na 106 američkih proizvoda, među kojima su soja, automobili, hemijski proizvodi, određeni tipovi aviona, proizvodi od kukuruza, i drugi poljoprivredni proizvodi.

Bijela kuća je, zatim, naložila sekretarijatu za trgovinu da identifikuje koje carine bi se mogle uvesti na još 100 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kineski ministar trgovine Gao Feng izjavio je da su Trampove prijetnje novim paketom većih carina “krajnje pogrešne” i neopravdane, dodajući da u sadašnjoj situaciji nikakvi pregovori nisu u izgledu.

Dva Trampova ekonomska savjetnika dali su različite izjave o tome šta je najbolji pristup Kini, izazivajući dodatnu neizvjesnost, konstatuje AP. Leri Kudlou je proteklih dana nastojao da ublaži zabrinutost zbog prijetnji trgovinskim ratom, ističući da nikave nove carine nisu primijenjene.

“Taj proces bi se mogao mogao završiti veoma dobroćudno… Kina možda želi da pregovara – dosad nije, nadam se da hoće”, rekao je on za televiziju CNN.

Kudlou je dodao da se formira “koalicija voljnih” – koja uključuje Kanadu, Australiju i veći dio Evrope – da bi se izvršio pritisak na Kinu i da će SAD tražiti od Svjetske trgovinske organizacije da bude oštrija prema Pekingu.

Piter Navaro, drugi trgovinski savetnik Bijele kuće, međutim, zauzeo je tvrđi stav, rekavši da ponašanje Kine predstavlja “alarm za Amerikance”.

“Oni su nam konkurencija u ekonomskom prosperitetu i nacionalnoj odbrani. Svakog dana u nedjelju Kinezi ulaze u naše domove, naše poslove i naše vladine agencije, ova zemlja gubi svoju moć dok Kina uvećava svoju privredu”, rekao je Navaro za televiziju NBC.

Nedeljnik.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *