Kineska “HNA Group” se povlači iz hotelskog lanca “Hilton”

Dodajte komentar

Kineski konglomerat HNA povlači se iz multinacionalne hotelijerske kompanije “Hilton Worldwide” pokušavajući da proda udio u toj kompaniji, vrijedan 6,5 milijardi dolara, prenosi CNN.

Prema procjenama CNN-a, ukoliko kineska kompanija HNA uspije da se riješi svog udjela od 26 odsto u hotelskom lancu “Hilton”, po trenutnoj tržišnoj vrijednosti tih akcija mogli bi ostvariti profit od 2 milijarde dolara. U pozadini te odluke, tvrde, stoji nova strategija kineskih vlasti, koje „povlače kočnicu” u vazi sa agresivnim inostranim investicijama svojih velikih kompanija.

Naime, u velikom potrošačkom pohodu, HNA je proteklih godina proširila svoje poslovanje, te je od aviokompanije postala konglomerat koji se okušao u poslovanju s nekretninama, logistikom, turizmom i ugostiteljstvom, a prošle je godine zauzela 170. mjesto na listi 500 najvećih globalnih kompanija Fortune magazina, s procijenjenom vrijednosti od 53.335 milijardi dolara.

Ta je diversifikacija poslovanja, piše CNN, prouzrokovala gomilanje dugovanja od preko 100 milijardi dolara za konglomerat i kineske vlasti su bile pod pritiskom da intervenišu. Tako je prošlog mjeseca HNA već prodala svoj udio u “Hilton Grand Vacations” za 1,1 milijardu dolara, kao i udio u “Hilton Park Hotels & Resort” za 1,4 milijarde dolara.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *