EK otvorio istragu protiv Slovenije zbog NLB-a

U službenom glasniku Evropske unije objavljena je odluka o otvaranju istrage protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala Novu ljubljansku banku (NLB) protivno pravilima i preuzetim obvezama od Unije.

Uz to, prema pripadajućoj odluci Evropske komisije, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora sa Briselom odustala od prodaje NLB-a.

“Rok za prodaju 50 posto ‘NLB’-a istekao je 31. decembra 2017.godine. Osim toga, Slovenija do 31. novembra 2017. nije predložila povjerenika za prodaju inostranih društava kćeri ‘NLB’-a na Balkanu”, navodi Evropska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora o Evropskoj uniji o državnim potporama.

U odluci o otvaranju istrage su pobrojene Vladine pomoći ‘Novoj ljubljanskoj banci’ za koje Brisel sumnja da su protivne pravilima Unije, a ukupna vrijednost tih finansijskih transakcija ‘NLB’-u iznosi milijardu i 600 miliona eura.

Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o podrškama u slučaju ‘NLB’-a i ako Evropski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica, tako odluči, ‘NLB’ bi morala vratiti primljeni novac što bi dovelo u pitanje njenu likvidnost. Slovenački ‘Finance’ povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije razmatraju i scenario prema kojem bi Komisija mogla da naloži Ljubljani da proda i više od 50 posto kapitala ‘NLB’-a.

Još prije pet godina Evropska komisija ocijenila je da su sanacione odluke slovenačke Vlade prema ‘NLB’-u oblik državne pomoći, ali ih nije dovodila u pitanje jer je Slovenija opravdala potrebu sanacije banke njenom važnošću za nacionalnu ekonomiju.

Svoju ocjenu o usklađenosti sanacije ‘NLB’-a s pravilima o državnim potporama, međutim, Komisija je uslovila privatizacijom dijela ‘NLB’-a i restrukturiranjem poslovanja banke. Kako Slovenija u obećanom roku nije pristupila ni jednome ni drugome, i nekad dozvoljene državne pomoći ‘NLB’-u došle su odlukom Europske komisije pod znak pitanja.

SEEbiz

Check Also

EU mobiliše preko 410 miliona eura za Zapadni Balkan

EU mobiliše paket vrijedniji od 410 miliona eura preraspodeljene bilataralane finansijske pomoći za podršku Zapadnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *