Drastično smanjene kineske investicije u SAD

Dodajte komentar

Kineska ulaganja u SAD smanjila su se prošle godine za 35 posto u odnosu na godinu ranije uslijed napetosti između dvije zemlje , a pad je i veći ako se izuzmu poslovi dogovoreni prije te godine.

Kako se navodi u zajedničkim istraživanjima Nacionalnog odbora za odnose SAD-a i Kine i analitičke kuće Rhodium Group, pad ulaganja izazvale su promjene politike u obje zemlje. Kina je obuzdala inostrana ulaganja, dok je u SAD-u porasla zabrinutost oko ulaganja u kontekstu nacionalne sigurnosti.

“Ovo promijenjeno političko okruženje već je izmijenilo obrasce dvosmjernih stranih ulaganja i nastaviće da preoblikuje sistem i nivoe ulaganja u budućnosti”, kažu autori izvještaja.

Kineske kompanije su prošle su godine u SAD-u realizovale ulaganja “teška” 29 milijardi dolara, što je za 35 posto manje od rekordnih 46 milijardi dolara ostvarenih u 2016. godini, navodi se u izvještaju.

No, podaci za 2017. su “znatno poduprti” poslovima preuzetim i uvelike odrađenima u prethodnoj godini, napominje se u istraživanju. Kada se transakcije objavljene prije 2017. isključe, vrijednost izvršenih poslova pada za 74 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *