Zuckerberg u utorak pred Kongresom zbog skandala Cambridge Analytica

Dodajte komentar

Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg u utorak će prvi put odgovarati na pitanja zastupnika u američkom Kongresu koji su sve kritičniji prema toj društvenoj mreži, posebno nakon skandala u čijem je centru britanska kompanija Cambridge Analytica koja je zloupotrebljavala privatne podatke desetina miliona njenih korisnika, javlja AFP i dodaje da na Facebook raste pritisak za boljom regulacijom tog sektora.

“Saslušanje će biti velika šansa da se rasvijetli korištenje privatnih podataka u potrošačke svrhe i da se pomogne svim Amerikancima da bolje shvate što se događa s njihovim ličnim  podacima koje objave na mreži”, navodi se u izjavi kongresnog Odbora za energetiku i trgovinu.

Nakon što je u više navrata priznao “greške” i obećao poboljšanja, mladi milijarder je upravo najavio nove mjere za borbu protiv političkih manipulacija, što je, kako ocjenjuje AFP, već “enti” pokušaj Facebooka da nakon višemjesečnih kritika umanji štetu nanesenu skandalom s kompanijom Cambridge Analytica.

Zuckerberg bi na saslušanju trebalo da objasni kako njegova kompanija štiti privatnost korisnika i njihove podatke kako ne bi bili zloupotrijebljeni u svrhe političkih kampanja.

Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač kompanije Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o oko 50 miliona  korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u kampanji Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *