Krivokapić: Ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja opravdan korak

Dodajte komentar

Ulazak Elektroprivrede (EPCG) u akcijski kapital Rudnika uglja (RUP) je realan i potpuno opravdan korak, u cilju objedinjavanja termoenergetskog kompleksa i postizanja veće sinergije i optimizacije njegovog rada, ocijenio je predsjednik Odbora direktora elektroenergetske kompanije, Đoko Krivokapić. 

On je kazao da je EPCG preuzela akcije RUP-a na osnovu objektivne i realne argumentacije kao proizvoda više ozbiljnih i detaljnih analiza.

“U konačnom, to je jedinstveni stav poslovodnih i menadžerskih struktura EPCG, posebno nakon uvida u Elaborat o fer vrijednosti akcija RUP-a koju je za potrebe naše kompanije uradila jedna od najrenomiranijih konsultantskih kuća, Delloitte”, rekao je Krivokapić za list Elektroprivreda.

On je naveo da inicijativa za objedinjavanje crnogorskog termo-energetskog kompleksa datira još s kraja prošlog vijeka, ali nažalost tada nije realizovana, jer je, u uslovima društvene svojine, to bilo znatno lakše nego sada kada su kompanije akcionarska društva.

“Smatram da je konačno došlo vrijeme da ispravimo višedecenijsko kašnjenje i da se u skladu sa trendovima u energetskoj industriji usmjerimo na povećanje nivoa vertikalne integrisanosti ova dva segmenta proizvodnje, jer poznato je da svi rudnici uglja u regionu posluju u sastavu termoelektrana ili kao dio mješovitih društava, a u principu radi se o kapacitetima sličnog obima kao što su Termoelektrana (TE) Pljevlja i RUP”, ocijenio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, ulaskom EPCG u akcijski kapital RUP-a žele da obezbijede dalju sigurnost i kontinuirano snabdijevanje ugljem TE Pljevlja, što će u proizvodnom i finansijskom smislu dovesti do ušteda usljed smanjena troškova i sigurnog sinergetskog efekta, o čemu govori i procjena investicione vrijednosti akcije RUP-a od 6,9 EUR.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje u kojoj mjeri je, u ovom trenutku, dobrovoljno preuzimanje akcija RUP-a opravdan poslovni potez za EPCG, kazao da i pojedini “dežurni kritičari“ u crnogorskoj javnosti ne dovode u pitanje opravdanost tog poteza, već je polemika i nedoumica oko načina i cijene po kojoj će se sprovesti preuzimanje.

“Elaboratom o fer vrijednosti akcija RUP-a, koji je urađen u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava te međunarodnim računovodstvenim i standardima procjene vrijednosti, utvrđeno je da fer vrijednost akcija RUP-a iznosi 6,4 EUR, dok je njihova investiciona vrijednost 6,9 EUR po akciji”, precizirao je Krivokapić.

Nakon tih relevantnih saznanja, realan i potpuno opravdan korak je pokretanje postupka javne ponude za preuzimanje RUP-a, a sve u cilju objedinjavanja termoenergetskog kompleksa i postizanja veće sinergije i optimizacije njegovog rada.

“Nije na odmet podsjetiti da je italijanska kompanija A2A, 2009. godine, kupila akcije Rudnika po 9,5 EUR. Isto tako, treba uzeti u obzir i to da RUP nije ista kompanija kao prije deceniju, ni u finansijskom ni u bilo kojem drugom smislu. Rudnik sada u roku ispunjava sve finansijske obaveze i pokazuje poslovnu stabilnost i konzistentnost, dok sa druge strane, po preliminarnom bilansu za prethodnu godinu, bilježi i godišnju dobit od par miliona EUR, što predstavlja najbolji poslovni rezultat posljednjih godina”, objasnio je Krivokapić.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je takozvana fer cijena akcija RUP-a, od 6,4 EUR po akciji, realna i finansijski isplativa za akcionare EPCG, kazao da su u namjeri da obezbijede što kvalitetnije i preciznije informacije o fer, kao i investicionoj vrijednosti akcija RUP-a, čitav postupak prolongirali nekoliko mjeseci u odnosu na planirane rokove.

“Uzimajući u obzir sve relevantne činjenice, naš konsultant definisao je fer vrijednost akcija, koja svim sadašnjim akcionarima RUP-a garantuje da po veoma povoljnim uslovima, mogu prodati svoj udio u kapitalu”, naveo je Krivokapić.

EPCG će, kako je dodao, svim akcionarima ponuditi otkup akcija po fer definisanoj vrijednosti, od 6,4 EUR po akciji. To je preduslov da, kroz izmijenjenu vlasničku strukturu RUP-a, dođu do znatno kvalitetnije valorizacije cjelokupnog termo-energetskog kompleksa u Pljevljima.

“Svi akcionari EPCG su u materijalu koji im je dostavljen uoči Skupštine kompanije, bili u prilici da se uvjere da je obavljena temeljna procjena opravdanosti ulaganja, kao i procjena fer tržišne i investicione vrijednosti akcija RUP-a sa detaljnijim obrazloženjem i analizom tako da ćemo sada, kada smo dobili saglasnost akcionara EPCG, pokrenuti postupak dobrovoljne javne ponude za preuzimanje svih 5,06 miliona akcija RUP-a sa pravom glasa”, zaključio je Krivokapić.

(Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *